Innovatieve vondsten (12): zonlicht in de glastuinbouw
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Rofianda Light Solutions

Wat kan er beter zijn om natuurlijke producten te laten groeien dan natuurlijk licht? Zonlicht dus! Daarom heeft ‘Rofianda Light Solutions’in Tilburg een lichtoplossing voor de tuinbouw ontwikkeld die zonlicht volledig nabootst.

‘Rofianda Light Solutions’ is een familiebedrijf dat lichtoplossingen ontwikkelt en produceert. De volledig zonlicht spectrale ledverlichting werkt vanuit één ledchip. Met deze unieke zonlichtoplossing kunnen gewassen het gehele jaar worden geteeld met één receptuur voor licht voor alle gewassen.   
De innovatie is nieuw en origineel omdat Rofianda de enige producent is van volledig zonlicht spectrale ledverlichting, werkend vanuit één chip. De lichtintensiteit kan naar wens worden aangepast.

Met de volledig zonlicht spectrale verlichting kunnen overal ter wereld het jaar rond kwalitatief goede gewassen worden geteeld. Dit kan zijn in de glastuinbouw, maar ook in de city farming. Op die manier kan transport van gewassen verminderen en wordt voedselproductie ook mogelijk in gebieden waar minder ruimte beschikbaar is (vertical farming). Dit komt de zelfredzaamheid van regio’s ten goede. Rofianda verwacht dat dit jaar al 70 procent van de omzet uit de export zal komen.Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 97 uit de Top 100.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten