Kidsproof kunstenparcours: ‘Paradise Kortrijk’
Paradise Kortrijk 2021: installatie: Harmonic Motion II, 2013-2021 kunstenaar: Toshiko Horiuchi MacAdam - bron: Stad Kortrijk

Van 26 juni tot 24 oktober 2021 vindt de tweede triënnale van Kortrijk plaats: Paradise Kortrijk 2021. Paradise Kortrijk 2021 is de opvolger van Play Kortrijk 2018, het interactieve kunstenparcours dat drie jaar geleden Kortrijk inpalmde met hedendaagse kunstwerken op diverse binnen- en buitenlocaties in de stad, en dat met meer dan 175.000 bezoekers een heus succes was.

De tweede editie behoudt het succesrecept — een dynamische en vrije stadstentoonstelling met interactieve kunstwerken van een ambitieuze lijst Belgische en internationale kunstenaars in diverse binnen en buitenlocaties in de stad — en stelt ditmaal de utopische droom van het paradijs centraal. Het project put inspiratie uit onze tijdsgeest en is een reactie op onze huidige leefwereld, die soms mijlenver verwijderd lijkt van een hoopvolle, positieve en utopische omgeving.

De curatoren Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation) en Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor Actuele Kunst) selecteerden 32 hedendaagse kunstenaars – waaronder 9 Belgen – die elk een eigen interpretatie van het concept Paradise voorstellen. Onder de kunstenaars heel wat bekende namen, zoals Berlinde De Bruyckere, Jeremy Deller, Kendell Geers, Ugo Rondinone en Yoko Ono. Maar Paradise 2021 durft ook de grenzen van hedendaagse kunst opzoeken, en toont onder andere het werk van het ontwerpersduo Viktor&Rolf, van scenograaf Albert Dubosq en van choreograaf William Forsythe.

Al deze kunstenaars krijgen de vrijheid om op een persoonlijke en kritische wijze uit te drukken hoe zij het concept van het paradijs zien en interpreteren. Kunstenaars hebben de kracht om ons op een persoonlijke manier te engageren en onze situatie of conditie te spiegelen. Zo zetten ze ons aan het denken en ontketenen ze veranderingen in ons handelen.

Paradise Kortrijk 2021 nodigt hen uit om na te denken over hedendaagse vragen. Wat zijn vandaag betekenisvolle waarden en hoe kunnen we een betere maatschappij opbouwen? Door kunstwerken te installeren in het hart van deze dynamische stad maken we het belang van de visie van de kunstenaar zichtbaar in de publieke ruimte. Participatie is cruciaal: de bezoekers gaan actief in interactie met het kunstwerk. Dit biedt hen de kans om hun manier van denken te veranderen, zowel over zichzelf als over onze huidige samenleving.

Ons kunstenfestival Paradise zal honderdduizenden bezoekers naar Kortrijk trekken. Als cultuurschepen maak ik me sterk dat we hier echt een bazooka hebben die onze handel en horeca opnieuw perspectief zal geven. Het is de tweede editie van onze triënnale. Play, de eerste was een schot in de roos. Installaties van de beste kunstenaars ter wereld zullen op de meest verrassende plekken in de stad te zien zijn, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten