Radioshow geeft jongeren in leefgroepen een stem
bron: jeugdhulp / opgroeien

Acteur Nathan Naenen trekt vanaf woensdag een maand lang door Vlaanderen als presentator van de radio- en streamingshow ‘Studio JIJWEET’. In vijf jeugdvoorzieningen, een in elke provincie, maakt hij live radio met en voor jongeren. De liveshow wil jongeren die weinig gehoord worden een stem geven en hen elke woensdagavond tussen 19u00 en 20u00 een hart onder de riem steken. Het project is een initiatief van het agentschap Opgroeien en kadert in het relanceplan van ‘Zorgen voor morgen’ van de Vlaamse Regering.

Voor heel wat jongeren was het afgelopen jaar op mentaal vlak niet evident. Maar voor jongeren die door een moeilijke thuissituatie opgroeien in een leefgroep, zorgde de coronacrisis voor extra uitdagingen. Bezoekmomenten van familie of weekendjes thuis konden niet doorgaan, de maatregelen zorgden voor strikte regels in de leefgroep en activiteiten over de leefgroepen heen konden niet meer doorgaan.

Gevoelens en dromen

Daarom trekt agentschap Opgroeien vanaf 21 april met Studio JIJWEET een maand lang door Vlaanderen. Ze maken live radio met jongeren tussen 12 en 25 jaar die in een jeugdvoorziening verblijven. De jongeren kunnen tijdens de uitzending hun gevoelens en dromen op tafel gooien. Zo wil Studio JIJWEET hen een hart onder de riem steken in deze moeilijke periode.

“Verhalen van jongeren die opgroeien in een leefgroep komen sowieso weinig aan bod en ook in coronatijden was dat niet anders. Daarom geven we hen letterlijk en figuurlijk een stem en laten we weten dat er naar hen geluisterd wordt. We willen voor een positieve vibe zorgen door met hen in dialoog te gaan. Wie ben ik, wat zijn mijn dromen, welke passies inspireren me en hoe kan ik zelfbewust opgroeien… zijn universele thema’s die bij àlle jongeren leven. Dit project kan hen vertrouwen geven, waardoor ze zelfverzekerder en hoopvoller in het leven staan. De uitzending zelf richt zich bovendien niet enkel naar jongeren in een voorziening, maar naar alle jongeren.” – Bruno Vanobbergen, algemeen directeur Opgroeien

Vijf jeugdvoorzieningen in Vlaanderen

De komende vijf weken trekt Studio JIJWEET naar jongeren in Brugge, Hoeilaart, Turnhout, Gent en Genk. Daar gaan ze op zoek naar de persoonlijke verhalen, toekomstplannen en bezorgdheden die leven in de leefgroep. De presentatie is in handen van acteur Nathan Naenen, bekend van zijn rollen als Senne in de Ketnet-reeks wtFOCK en Jasper Desmet in de VTM-reeks Altijd Prijs. Naenen krijgt wekelijks het gezelschap van een andere gast. Onder andere presentatrices Flo Windey en Sien Wynants komen langs.

“Het voorbije jaar is niet eenvoudig geweest, zeker niet voor jongeren. Studio JIJWEET is een prachtig initiatief waarbij de jongeren uit onze jeugdvoorzieningen voor en met elkaar hun stem laten horen. Ze zetten de deur van hun leefwereld open en laten andere jongeren buiten hun voorzieningen binnen kijken. Studio JIJWEET biedt de jongeren niet alleen een uitdaging, maar zorgt ook voor verbondenheid tussen alle jongeren.” – Wouter Beke, Vlaams minister voor Welzijn en Gezin.

Radio én video

De radioshow wordt elke week op woensdag tussen 19u00 en 20u00 live gestreamd (met video) op de Facebookpagina van Studio JIJWEET. Elke uitzending bestaat uit verschillende rubrieken. Jongeren kunnen er vertellen over hun grote droom, de plek waar ze tot rust komen, hun eetgewoonten en een ludiek stuk over hun dagelijks leven in de voorziening. De Belgische singer-songwriter Moment Millionaire (Arne Vanhaecke) zorgt voor live muziek.

De radioreeks ‘Studio Jij Weet’ streamt vijf woensdagen lang live tussen 19u en 20u via www.facebook.com/StudioJijWEET.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten