Investeren in toegankelijke toekomstbestendige ouderenzorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto IFOZ

Zorg voor ouderen, of dat nu in een instelling of thuis is, moet ook in de toekomst gegarandeerd zijn. Maar toekomstbestendige ouderenzorg ontstaat niet vanzelf. Daarom hebben innovatie- en participatiemaatschappij CbusineZ en vier zorgorganisaties in Zuid-Nederland hun krachten gebundeld in een stichting Innovatiefonds Ouderenzorg (IFOS). IFOZ wil bijdragen aan duurzaam toegankelijke ouderenzorg door te participeren in ondernemende ventures die met hun innovatie grote impact kunnen hebben op de ouderenzorg in Nederland. IFOZ is actief betrokken bij het opschalen en implementeren van deze ventures. Venture capital is ‘durfkapitaal’ dat investeerders in beginnende risico-gevoelige bedrijven steken. Daarnaast kan IFOZ zelf ook innovaties op de markt brengen. De vier zorginstellingen zijn Archipel (Eindhoven), Envida (Maastricht), TanteLouise (Bergen op Zoom) en Thebe (Tilburg).  CbusineZ is gelieerd aan zorgverzekeraar CZ (Centraal Ziekenfonds), een van Nederlands grootste zorgverzekeraars geworteld en gevestigd in Tilburg.

De vier zorginstellingen hebben elk 350.000 euro in de nieuwe stichting ingebracht, samen 1,4 miljoen, en CbusineZ heeft dit bedrag verdubbeld. IFOZ kan dus van start met een budget van 2,8 miljoen euro. IFOS denkt dat financiële bijdragen op termijn kunnen worden terugverdiend door te participeren in kansrijke innovaties. Initiatiefnemers met een vernieuwend concept dat bijdraagt aan arbeidsbesparing in de ouderenzorg of zelfredzaamheid thuis kunnen dus binnenkort terecht bij IFOZ.

Vergrijzing, langer thuis wonen en aanhoudende personeelstekorten

De oprichting van IFOZ is een logisch gevolg van de vergrijzing, de trend dat steeds meer ouderen langer thuis wonen en aanhoudende personeelstekorten in de zorg. Daardoor wordt de uitdaging om de zorg betaalbaar en op niveau te houden steeds groter, stelt Rogier van der Hooft, bestuurder van CbusineZ en de eerste weken van de oprichting ook van IFOZ. „Door krachten te bundelen, kunnen we slagvaardig zijn.”
De uitdagingen in de ouderenzorg zijn namelijk groot. Als ouderen ook in de toekomst passende zorg en ondersteuning moeten krijgen, zijn er innovaties nodig met impact. IFOZ is geïnteresseerd in zowel technologische als sociale en organisatorische vernieuwingen die helpen bij het ontlasten van zorgmedewerkers en ondersteuning geven, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. “We ondersteunen goede innovaties niet alleen met financiering, maar helpen ook bij de implementatie. Het fonds zal voor de zomer zijn eerste investeringen doen”, aldus Rogier van der Hooft.

“Door onze krachten te bundelen kunnen we implementatie enorm versnellen.”

Van der Hooft: “Voor ons is het daadwerkelijk inzetten van de verbeteringen ontzettend belangrijk. Er zijn zo ontzettend veel nieuwe ideeën, maar wat vaak mist is de link met wat instellingen ondersteunt. Door in een vroeg stadium mee te kijken, kunnen we die innovaties omarmen die naar onze inschatting gaan bijdragen. Door onze krachten te bundelen kunnen we implementatie enorm versnellen. Om kwalitatief goede zorg te blijven leveren is vernieuwing noodzakelijk.”

Kennis en expertise ook voor andere zorgorganisaties

IFOZ zal de opgedane kennis en ervaring niet uitsluitend voor zichzelf houden. Innovaties komen na succesvolle implementatie ook beschikbaar voor andere instellingen. Instellingen die eerder al betrokken willen zijn bij implementatie, kunnen aansluiten als implementatieversterker.
Surplus Thuiszorg in Tilburg is de eerste implementatieversterker van IFOZ. Om innovatie in de gehele ouderenzorg te versnellen zal IFOZ na succesvolle implementaties ook kennis en expertise beschikbaar stellen voor andere zorgorganisaties.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten