Binnen vijf jaar elektrisch vliegen in Nederland
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto’s Eindhoven Airport

Drie regionale luchthavens, waaronder Eindhoven Airport, hebben de handen ineengeslagen om binnen vijf jaar elektrisch vliegen in Nederland mogelijk te maken. Naar verwachting worden de eerste elektrische passagiersvluchten tussen luchthavens in Nederland binnen vijf jaar gerealiseerd. De plannen zijn gebaseerd op onderzoek van M3 Consultancy, mogelijk gemaakt door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en Brainport Development. “Brabant heeft een aantal belangrijke troeven in handen bij de snelle ontwikkeling van elektrisch of hybride vliegen”, vinden Roland Grimm van de BOM en Didier Barrois van Brainport Development.  

Elektrisch vliegen is een technisch en economisch haalbare en snelle manier van vervoer om regio’s met elkaar te verbinden, in eerste instantie binnen een straal van ongeveer 500 kilometer en met de potentie voor afstanden tot 1000 kilometer. Dit blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek van M3 Consultancy, dat wijst op de snelle ontwikkeling van de techniek. Het streven is om eerst in Nederland te experimenteren met 4- tot 9-zitters en om op termijn een fijnmazig Europees netwerk op te bouwen en te vliegen met grotere toestellen.

Luchthavens en industrie slaan de handen ineen 

Samenwerken zit in het DNA van de Brabander. De provincie beschikt bovendien over een toonaangevend ecosysteem rondom de hightech maak- en maintenance-industrie. Met name in Brainport Eindhoven werken veel hightech startups, kleinere en grote bedrijven, aan innovatieve technologieën die van groot belang zijn bij de ontwikkeling van elektrisch vliegen. 
Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport: “Met de proef willen we gezamenlijk een actieve rol pakken bij de doorontwikkeling van innovaties in de luchtvaart. We starten binnen Nederland waar we in een gecontroleerde omgeving kennis en ervaring kunnen opdoen zodat deze benut kan worden bij de verdere uitrol van elektrisch vliegen binnen Europa. De proef is ook voor de regio belangrijk. Behalve de snelle verbindingen die ontstaan, biedt elektrisch vliegen voor de Brainport regio kansen op het gebied van werkgelegenheid in bijvoorbeeld laadsystemen.” 

Verdienvermogen voor Nederland 

“We werken in de Brainport regio hard aan het opzetten van een batterij-ecosysteem, waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe, duurzame batterijtechnologieën en integrale marktoplossingen om de transitie van fossiel naar duurzaam vervoer versneld te realiseren”, zegt Didier Barrois, senior-adviseur strategie bij Brainport Development. “Door te investeren in technologieën rondom energieopslag, materialen en laadinfrastructuur ontstaan nieuwe kansen voor bedrijven. Met name op het gebied van elektrische vrachtwagens en bussen, maar ook op het vlak van elektrisch vliegen. Dit project met Eindhoven Airport sluit heel goed aan bij de strategie van de regio om te komen tot emissievrij vervoer. Hierdoor kunnen kennisinstellingen en bedrijven de technologie verbeteren en breder uitrollen, naar andere toepassingen. Een proefomgeving, als Eindhoven Airport, is belangrijk om te testen en te bewijzen dat de technologie werkt.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Ook voor andere regio’s in Noord-Brabant biedt de elektrische luchtvaart grote kansen, denkt Roland Grimm, Programma-manager Maintenance & Services bij de BOM: “De kansen voor Brabant beperken zich niet tot de Brainport-regio. “In het westen van Brabant vind je het internationaal luchtvaart cluster van Woensdrecht en het snelgroeiende vliegveldterrein van Breda Airport. Het cluster in Woensdrecht is een combinatie van het Aviolanda Business Park en het terrein van de Koninklijke Luchtmacht.

Belangrijke bijdrage aan een duurzamere luchtvaart

Grimm: “Met de plannen voor elektrisch vliegen kan Brabant een belangrijke bijdrage leveren om tot een duurzamere luchtvaart te komen, zowel in het terugbrengen van uitstoot als in geluid. De samenwerking biedt de regio ook kansen om vanuit Eindhoven Airport in de toekomst duurzamere verbindingen te leggen met zakelijke bestemmingen die relevant zijn voor het ecosysteem van Brainport Eindhoven.
De luchthavens zoeken voor het project Power Up verder samenwerking met innovatieve bedrijven en startups, bijvoorbeeld op het gebied van batterij- en waterstoftechnologie, elektrische vliegmotoren en laadsystemen .

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten