Meten is weten: schone lucht is een basisvoorwaarde
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat € 1 miljoen investeren in drie extra meetpunten voor luchtkwaliteit. Een vast meetpunt in Noordoost-Brabant en 2 mobiele meetpunten die op aanvraag door de provincie rouleren. In totaal heeft Brabant dan acht meetstations in het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit.

Elies Lemkes-Straver, provinciebestuurder voor Milieu en Gezondheid: “We willen dat Brabant een fijne, veilige en gezonde provincie is om te wonen en te ondernemen. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. We zetten actief in op het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Dan is het belangrijk om objectief te kunnen meten waar de knelpunten zitten, maar ook welke maatregelen effect hebben.”

Gezonde lucht

De provincie ontvangt regelmatig verzoeken om extra metingen en meetpunten voor luchtkwaliteit op steeds wisselende locaties en om wisselende redenen. Zowel van gemeenten, inwoners en leden van Provinciale Staten. Deze verzoeken sluiten goed aan bij het provinciale streven naar een betere luchtkwaliteit en bij de uitgangspunten van het Schone Lucht Akkoord.

Invullen witte vlek in Noordoost-Brabant

Binnen het Schone Lucht Akkoord heeft de provincie samen met de regio en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een afspraak gemaakt voor een extra ankermeetstation in Noordoost-Brabant. Deze wordt voor de helft gefinancierd door het Rijk en voor de helft door de provincie. Voor Noordoost-Brabant is gekozen, omdat in de regio Den Bosch-Oss-Veghel geen meetstation staat. Het meetstation komt in het landelijk gebied waar enige tijd sprake is geweest van de opvallend veel voorkomende bacteriële infectieziekte Q-koorts, die veroorzaakt wordt door dieren (geiten en schapen) en overslaat  op mensen. Door de uitbreiding komt het aantal  meetstations in de provincie met 2.2 miljoen inwoners op acht.

Semi-mobiele meetpunten maken een tour door Brabant

Naast een vast meetstation in het landelijk gebied investeert de provincie bovendien in twee roulerende meetstations. Deze zullen een tour door Brabant maken en in totaal acht tot tien plaatsen ‘aandoen’ in de komende vijf jaar. Burgerinitiatieven, gemeenten en andere programma’s binnen de provincie kunnen een verzoek doen om een meetpunt te plaatsen. Dit meetpunt blijft dan zes maanden staan of langer als dat nodig is. De meetpunten worden gebruikt voor onderzoek en kunnen antwoorden opleveren op concrete vragen. Bovendien kunnen de meetpunten gebruikt worden om te testen of de gegevens van de meetsensoren die burgers zelf in gebruik hebben ook geschikt zijn om mee te nemen in het landelijk onderzoek. Gedeputeerde Lemkes-Straver: “De twee roulerende meetstations dragen bij aan het maatschappelijk debat over luchtkwaliteit. Ze leveren nauwkeurige en betrouwbare gegevens die voldoen aan de eisen van het Landelijk Meetpunt Luchtkwaliteit. Ze kunnen daarmee het gesprek met burgers over de luchtkwaliteit in hun omgeving versterken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten