Het aantal verkeersslachtoffers in de provincie Noord-Brabant is volgens het Centraal Bureau Statistiek (CBS) vorig jaar met bijna een derde gedaald van 142 naar 99. Wat de precieze oorzaak is van de daling valt niet af te leiden uit de CBS-cijfers. Duidelijk is wel dat de daling niet alleen verklaard kan worden door de gevolgen van corona, want in andere Nederlandse provincies met veel verkeersdoden daalde het aantal niet of nauwelijks.
Provinciebestuurder met de portefeuille Mobiliteit, Christophe van der Maat, zegt erover: “Deze positieve ontwikkeling is goed nieuws, maar ik blijf het herhalen: iedere verkeersdode is er een teveel. De ambitie blijft onverminderd nul verkeersslachtoffers en daar werken we hard aan.”
Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van het hoge aantal verkeersdoden in Noord-Brabant doet de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid op verzoek van het provinciebestuur onderzoek naar de dodelijke ongevallen in Brabant in 2018 en 2019. Deze analyse zou najaar 2020 door het SWOV worden opgeleverd, maar is vanwege de coronapandemie vertraagd. Ook de Zuidelijke Rekenkamer doet onderzoek naar de verkeersveiligheid in Brabant.
Gedragsverandering, handhaving en infrastructuur
Parallel aan deze onderzoeken werken in Brabant de provincie, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en andere partners aan de verbetering van de verkeersveiligheid aan de hand van het Brabants Verkeersveiligheidsplan 2020-2024. Daarbij wordt onder meer ingezet op gedragsverandering door middel van publiekscampagnes.
Twee andere belangrijke pijlers onder het bevorderen van verkeersveiligheid zijn handhaving en het onderhouden en verbeteren van de infrastructuur. Zo wil de provincie de komende jaren miljoenen euro’s extra uittrekken voor kleinschalige verkeersveiligheidsmaatregelen op het provinciale wegennet. Hierbij valt te denken aan bermbeveiliging, ribbelmarkering en het verbeteren van fietsoversteken en kruispunten.