Innovatieve vondsten (13): plantaardige visvervangers belasten de aarde minder
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Novish

Omdat het eten van vis net zoals vlees de aarde belast, is het tijd voor een alternatief: plantaardige visvervangers. ‘Novish’ in Breda heeft inmiddels een assortiment voor visliefhebbers ontwikkeld dat 100 procent plantaardig maar net zo lekker als vis is.

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, zijn eiwitten nodig. Die komen uit vlees en vis. Veeteelt heeft een negatief effect op de aarde en de natuurlijke bronnen raken daardoor op. Voor de productie van dierlijke eiwitten worden die bronnen ook veel minder efficiënt gebruikt dan voor plantaardige eiwitten. Daarom worden steeds meer initiatieven opgepakt om op alternatieve manieren eiwitten te produceren zodat vlees kan worden vervangen.

Maar ook de visserij is niet altijd duurzaam genoeg: de zeeën worden steeds leger door overbevissing, met de netten van de vissersboten wordt heel veel ongewenste bijvangst opgevist en om vis te kweken wordt excessief antibiotica gebruikt, wat leidt tot resistentie bij de consument. ‘Novish’ biedt daarom een alternatief. Het is wereldwijd het eerste bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling, productie en distributie van plantaardige visvervangers. Hierdoor zal de ‘eiwittransitie’ waar de wereld voor staat, beter verlopen.
Het assortiment van Novish is verkrijgbaar bij diverse supermarktketens, zoals Vomar en Picnic.Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 99 uit de Top 100. Daarmee is een einde gekomen aan deze serie Top 100 van ‘innovatieve vondsten’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten