Volledig verlamde Jan van Hoof is de Meest Positieve Onbekende Brabander
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto: familie Van Hoof

Jan van Hoof is verkozen tot de Meest Positieve Onbekende Brabander. De Veldhovenaar werd ruim zes jaar geleden getroffen door een hersenstaminfarct en raakte daardoor volledig verlamd. Het zogenoemde locked-insyndroom dat het infarct hem opleverde, zorgt ervoor dat hij gevangen zit in zijn eigen lichaam, ook al heeft hij geen hersenschade. Omdat hij ondanks al die tegenslagen nog steeds zo positief in het leven staat, besloten twee vrienden hem aan te melden voor de positiviteitsprijs van Big Improvement Day (BID), een organisatie die positieve ontwikkelingen in Nederland wil belichten. ,,We zijn supertrots, echt een heel mooi resultaat”, reageren zijn vrienden Geer van Dinther en George Malcorps.

De uitverkiezing is een jaarlijks terugkerend onderdeel van Big Improvement Day. De winnares van de landelijke titel Meest Positieve Onbekende Nederlander werd Mascha Struijk uit Utrecht. Zij werkt met een website, boek, podcast en trainingen aan haar missie om de jeugdzorg beter te maken. In de categorie Meest Positieve Bekende Nederlander ging de award naar de onlangs overleden snowboardkampioene Bibian Mentel en haar man Edwin Spee.

Denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden

Om positiviteit en initiatieven voor verbetering van bekend en onbekend Nederland aandacht te geven en te boosten, is twee jaar geleden de BID Positivity Award in het leven geroepen. De BN’er (Bekende Nederlander) die zich het meest heeft weten te onderscheiden op het gebied van positiviteit, maatschappelijke impact en voorbeeldgedrag wordt hiermee in het zonnetje gezet.
Big Improvement Day is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Met deze awards geeft BID aandacht aan de kracht van positiviteit en verbeteringen. Het hoopt met deze awards anderen te inspireren om vaker te denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden.

BID heeft voor de awards drie categorieën gecreëerd, zoals Meest Positieve Bekende Nederlander, Meest Positieve Onbekende Nederlander en Meest Positieve Bedrijf of Non-Profit Organisatie. 
Voor deze drie categorieën kon het publiek tot en met 11 december 2020 nominaties indienen. Hieruit zijn de genomineerden geselecteerd, waarop het publiek tot en met 31 maart kon stemmen. De publieksstemmen bepalen de winnaar in iedere provincie van Nederland. Uit deze provinciewinnaars kiest de vakjury vervolgens de landelijke winnaar. Jan van Hoof werd dus de Meest Postieve Onbekende winnaar van de provincie Noord-Brabant, waarvoor naast Jan nog vier andere Brabanders waren genomineerd. In totaal zijn in de verschillende categorieën meer dan 30.000 stemmen uitgebracht.

“Zijn positiviteit stimuleert anderen.”

Positief blijven is niet altijd even makkelijk en in corona-tijd al helemaal niet. Maar Jan van Hoof uit Veldhoven slaagt daar wonderwel in, juist óók tijdens een pandemie waar maar geen einde aan lijkt te komen. ,,Zijn positiviteit stimuleert anderen,” vertellen zijn vrienden Geer van Dinther en George Malcorps in het Eindhovens Dagblad. ,,Wij zitten nu in coronatijd allemaal zo te mekkeren dat we opgesloten zitten en niets kunnen, maar Jan zit al jaren continu in een lockdown en toch ziet hij het leven nog steeds van de zonnige kant. Dat kun je toch wel bijzonder noemen.”
Nadat Jan zes jaar geleden volledig verlamd raakte kon hij van het ene op het andere moment helemaal niets meer. Van Dinther: “Dat was en is nog steeds ontzettend heftig, maar Jan heeft daar op een hele mooie manier heel goed mee leren omgaan. Dat was geen gemakkelijke weg. Maar inmiddels is hij op een punt dat veel dingen die hij graag doet – naar de film, op een terrasje of naar een museum – ook gewoon doet. Al is het nu in coronatijd ook voor hem natuurlijk wat lastiger om dat te doen.”

Humor en levenslust behouden

Van Dinther en Malcorps kennen Jan van de Veldhovense instelling voor mensen met een verstandelijke beperking waar ze alle drie jarenlang hebben gewerkt. ,,We hadden een mannenclubje dat nog steeds bestaat, we zien elkaar nog zeer regelmatig. Het mooie is dat Jan zijn humor en levenslust ook na zijn herseninfarct heeft behouden. Omdat hij zelf zo positief is, stimuleert hij ook anderen om er alles uit te halen. Dat is gewoon heel knap.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten