Groentekwekerij als voorbeeldbedrijf voor de agrarische sector
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto’s A. van den Einden

Omdat de groentekwekerij van A. van den Einden in het Noord-Brabantse Lierop al ruim twintig jaar succesvol bezig is met een eigenzinnige, duurzame én biologische teelt van groenten op de van nature minder vruchtbare zandgrond ontvangt dit bedrijf van het provinciebestuur de Agrifoodpluim.

Van vollegrondsteler tot duurzaam teler, verwerker en verkoper van kwalitatief hoogstaande groenten. Dat is de ontwikkeling die groentekwekerij A. van den Einden de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt, waarbij het bovendien het eigen merk ‘Green Specialties’ in de markt zette. En passant is Van den Einden in 2017 begonnen met de omschakeling naar biologisch. De provincie Noord-Brabant is onder de indruk van de consequente aanpak die ze in Lierop hanteren en stelt deze graag ten voorbeeld aan andere bedrijven.

Alle producten worden dagvers uitgeleverd

Bij groentekwekerij A. van den Einden houden ze graag zelf de regie. Ze houden de keten hier al jaren zo kort mogelijk én alles in eigen hand. Het telen, verwerken en verkopen van hun producten doen ze allemaal zelf. Op het bedrijf staat een indrukwekkende productieomgeving met verpakkingsmachines. Alle producten (voornamelijk spinazie, maar ook rucola, veldsla, babyleaf, wortelen en vele andere producten) worden dagvers uitgeleverd. Wat in de vroege ochtend nog op het land stond, vertrekt in de middag in koelwagens naar de klant, gewassen en verpakt. Ook op levering in de winter zien zij zelf streng toe. Als ze zelf niet kunnen produceren, kopen ze in bij vaste partners in Zuid-Europa. En daar ligt de lat net zo hoog als in Lierop. Zo kan Van den Einden klanten het hele jaar door dezelfde kwaliteit leveren.

(Lees verder onder de foto)

“Het kostprijs denken hebben we losgelaten, we koesteren de grond.”

Eigenaren Adrie en Hennie van den Einden zagen in 2017 voldoende potentie in de groeiende markt van biologische producten. Ook sprak het hen aan om de in het biologisch telen opgedane kennis en ervaring (denk aan groenbemesting en compost) te kunnen toepassen in de traditionele teelt.
Inmiddels is 25 van de ruim 200 hectare omgevormd tot biologische grond en zijn de volgende 6 hectare aan de beurt. Adrie van den Einden vertelt erover: “We telen niet zoals vroeger 25.000 kilo spinazie per hectare, maar slechts 10.000 kilo. Het kostprijs denken hebben we losgelaten, we koesteren de grond. Is een perceel aan rust toe, dan krijgt het rust.”
Telen op eigen grond heeft dan ook verre de voorkeur boven telen op gehuurde of gepachte grond. Waterbesparing wordt gerealiseerd dankzij een geavanceerde installatie die het proceswater hergebruikt en overtollig water opnieuw infiltreert in de bodem. Zonnepanelen wekken voldoende elektriciteit op voor ruim de helft van de totale bedrijfsprocessen.

“Met de juiste teeltwijze houdt de bodem de mineralen in balans.”

Elies Lemkes-Straver, provinciebestuurder voor Landbouw, Voedsel en Natuur, prijst het bedrijf met de woorden: “Zand is van nature minder vruchtbaar dan klei, maar Adrie en Hennie van den Einden laten zien dat biologische groenteteelt op zand mogelijk is. Met de juiste teeltwijze zorgen zij ervoor dat de bodem de mineralen in balans weet te houden. Met het voortdurend zoeken naar nieuwe producten en afzetmarkten en het steeds verder uitbreiden van het biologische aandeel heeft Groentekwekerij Van den Einden een voorbeeldbedrijf voor de primaire sector. Al met al méér dan voldoende reden om deze aanpak te belonen met de Agrifoodpluim.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten