Wolvin Noëlla is opnieuw bevallen
redactrice: Anne Desreveaux - Photo by Ray Hennessy on Unsplash

De Belgische wolvin Noëlla is opnieuw bevallen, dit wordt bevestigd door Agentschap van Natuur en Bos. Eerder al werd de drachtige wolvin waargenomen op videobeelden, maar de nieuwe beelden tonen aan dat ze niet meer zwanger is en de wolvenwelpen dus geboren zijn. Dit wil zeggen dat de Belgische wolvenfamilie weer een paar extra leden telt, hoewel het nog niet bekend is hoeveel jongen er geboren zijn.

De wolven die te vinden zijn in België, zijn allen Euraziatische wolven. Hoewel deze soort momenteel niet in direct gevaar van uitsterven is, wordt ze wel bedreigd door een gebrek aan leefgebied en door stroperij. Daarom zet heel Europa zich ook in voor het behoud van de soort en is deze bijna overal wettelijk beschermd. Hierdoor begint het tij voor de wolven weer te keren en gaat het de goede kant uit met verschillende populaties.

De eerste wolf die haar intrede nam in Vlaanderen, was Naya in 2018. Hoewel zij nu helaas overleden is, arriveerden sindsdien ook al de volwassen wolven August en later ook Noëlla. Zij vergezelde August in december 2019 in zijn territorium en de twee startten samen een nieuwe roedel. Eind april 2020 is Noëlla voor het eerst bevallen en haar worp telde vijf welpen. Hiervan zijn er drie nu nog in leven.

Hoewel het nog niet geweten is hoeveel welpen er zijn geboren, worden er toch al maatregelen genomen om bezoekers weg te houden bij het nest in de Limburgse bossen. Dit om de dieren te beschermen en rust te geven. De wolvenjongen verlaten de eerste vier à zes weken het nest nog niet en rust is nu nog heel belangrijk voor hen. De onderzoekers verwachten de wolvenwelpen voor het eerst waar te nemen op beelden eind juni en dan dus een idee te hebben hoeveel nieuwe jongen de roedel telt.  

Nu is het nog afwachten om te zien hoe de jongen van vorig jaar gaan reageren op de nieuwe welpen. Het is mogelijk dat ze beslissen bij de roedel te blijven en helpen bij het opvoeden van de volgende generatie. Verder kunnen ze ook de roedel verlaten en proberen zelf een partner en een territorium te vinden. Dit nieuwe leefgebied kan zich nog steeds in België bevinden, maar het is net zo goed mogelijk dat ze zich over de landsgrenzen wagen en Europa afdwalen tot ze een nieuwe woonplaats hebben gevonden.

Deze zwangerschap en de periode van de bevalling komt niet als een verrassing voor experten en onderzoekers, want wolven planten zich namelijk ieder jaar rond dezelfde tijd voor. Verder is er ook vertrouwen in dat de wolvenfamilie zich in 2022 rond dezelfde tijd verder gaat uitbreiden en dat we dus komend jaar nogmaals nieuwe wolvenwelpen kunnen verwachten in Vlaanderen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

2 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten