Mechelen roept onthardingsteam in het leven
bron: Stad Mechelen - Afbeelding van CESAR AUGUSTO RAMIREZ VALLEJO via Pixabay

Sinds vorige week is er in Mechelen een onthardingsteam aan de slag. Het doel is om met een beperkt team van drie personen kleinschalige onthardingen uit te voeren op het openbaar domein. Dit verlaagt onder andere de kans op overstromingen bij felle regenbuien.

Een van de belangrijkste onderdelen van het nieuwe klimaatplan en dan vooral van het luik adaptatie, is het herstellen van de sponswerking van de Mechelse bodem. Dit is noodzakelijk om zowel de langere periodes van droogte als het toenemende aantal intense regenbuien het hoofd te bieden. Om dit mogelijk te maken zijn tal van verschillende acties noodzakelijk: een andere aanpak van bronbemalingen, ruimte geven aan oppervlaktewater, regenwater hergebruiken en laten infiltreren, het extensief beheren van grasland of het vervangen van gazon door vaste beplanting en het ontharden van verharde oppervlaktes.

Sensibiliserend effect

Om dit soort werken uit te voeren, start de stad nu met een specifieke onthardingsploeg van drie voltijdse medewerkers die zich specifiek met dit soort werken zullen bezighouden. Het initiatief startte op 3 mei als proefproject van zes maanden. Voor die periode wordt een materiaalkost van 10.000 euro voorzien.

Schepen van klimaat en duurzaamheid Marina De Bie legt uit: “Naast het terugdringen van de klimaatopwarming, geven we ook steeds meer aandacht aan hoe we omgaan met die verandering. Via ontharding kunnen we het regenwater bufferen en beter vasthouden in de bodem. Zo verkoelen we onze stad en houden we het water vast voor periodes van droogte. Deze kleinere onthardingen kunnen overal in de wijken uitgevoerd worden, waardoor ze zichtbaar zijn voor elke Mechelaar. Zo hebben ze een sensibiliserend effect en kunnen ze aanzetten om ook in de eigen tuin aan ontharding te doen.”

“We mikken op een brede waaier aan onthardingen met deze ploeg: het maken van grotere geveltuinen, het creëren van extra boomvakken of het ontnemen van delen van een voetpad of rijbaan voor meer groen. Al deze onthardingen zijn plekjes die we kunnen inzetten om ons openbaar domein te vergroenen, extra bomen te planten en te werken aan meer biodiversiteit tot in het hart van de stad”, vult schepen van openbare werken en natuur- en groenbeheer Patrick Princen aan. “Dit soort werken zijn ook ideaal om tijdelijke verkeersmaatregelen met paaltjes te verduurzamen: eens het nut van een wegversmalling of asverschuiving bewezen is, kan de ploeg de paaltjes vervangen door een boomvak. Zo wordt de aanpassing nog zichtbaarder, wordt de straat in kwestie mooier én werken we aan onze ambitie om tegen eind deze legislatuur een boom per Mechelaar te realiseren op Mechels grondgebied.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten