Makkelijker praten met mensen met dementie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Alzheimer Nederland

Om het makkelijker te maken een gesprek met mensen met dementie te beginnen, om samen te praten en te herinneren, introduceert Alzheimer Nederland de gratis app ‘Dat ben ik’. De app voor de mobiele telefoon of tablet is gratis te downloaden via de App Store (iOS) of Google Play (Android). Naasten van iemand met dementie kunnen de app vullen met foto’s, video’s en herinneringen van hun geliefde. De app kan ook door anderen gebruikt worden als inspiratiebron voor gespreksonderwerpen. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis om de bewoners beter te leren kennen. Het is een handig hulpmiddel voor medewerkers van de dagbesteding, de thuishulp, familieleden, vrienden, kennissen, buren en andere mensen die in contact staan met iemand met dementie.

Sociaal contact met mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in de huidige coronacrisis waarin fysiek contact sterk beperkt is. Maar ook zonder deze restricties kan het gebrek aan kennis bij naasten en verzorgers over gebeurtenissen, personen en details uit het verleden een barrière vormen.

Opa kon zich zijn sportieve succes uit 1964 nog herinneren als de dag van gisteren

De bedenker van ‘Dat ben ik’ is Veldhovenaar Robin van Otterdijk, User Experience Designer bij het Eindhovense IT-bedrijf Proxcellence. Hij heeft de app ontwikkeld in samenwerking met SAP. Het idee ontstond toen Robin regelmatig zijn opa met dementie bezocht. Tijdens hun gesprekken gebruikte hij onder meer foto’s uit de tijd dat zijn opa als Olympisch roeier in 1964 op het erepodium stond. Een prachtig gespreksonderwerp was geboren, want deze gebeurtenis uit die tijd kon zijn opa zich herinneren als de dag van gisteren.
Robin: ‘’Je weet vaak niet wat de mensen met dementie nog weten of wat ze meegemaakt hebben, dus moet je zelf met verhalen komen waarop de mensen kunnen inhaken. Via de app kun je persoonlijke gespreksonderwerpen creëren aan de hand van beelden, video’s en verhalen.’’

“De app draagt bij aan de kwaliteit van leven en zorgt voor houvast.”

Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, licht toe: ‘’De app roept verhalen op in plaats van vragen. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en zorgt voor houvast voor verzorgers en familie. Bovendien worden op deze manier de hersenen positief geprikkeld en gestimuleerd. Het is een soort digitaal levensalbum. In coronatijd kan het voor mantelzorgers fijn zijn de app te downloaden en te vullen met herinneringen en beeldmateriaal. Het kan nu helpen tijdens het videobellen en andere vormen van contact op afstand. Ik hoop dat, als er straks weer meer mogelijk is, de app ook een fijn hulpmiddel is tijdens fysieke gesprekken.”

“Oma grijpt vaak terug naar verhalen van vroeger.”

De 22-jarige Frederieke Vermaas gebruikte de app als een van de eersten, toen ze stage liep bij SAP in ‘s-Hertogenbosch, het bedrijf dat voor de beveiliging van de app zorgde. Haar oma van 88 heeft een mengvorm van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer en woont in een verpleeghuis.
Frederieke: “Dankzij de app kan ik voortaan beter communiceren met mijn oma. Oma grijpt vaak terug naar verhalen van vroeger, waar ik weinig vanaf weet omdat deze veelal voor mijn geboorte hebben plaatsgevonden. Door het gebruiken van de app kan ik mijn oma het gevoel geven dat ik weet waar zij het over heeft. Dit versterkt niet alleen de band tussen mijn oma en mij, maar zeker ook tussen haar en de andere mensen om haar heen. Heel waardevol!’’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten