Productie elektrische auto in 2027 al goedkoper dan benzine- of dieselmodel
bron: IPS - Photo by Michael Fousert on Unsplash

In 2027 zal het voor fabrikanten goedkoper zijn om een elektrische auto te bouwen dan een gelijkaardige diesel- of benzinewagen. Dat blijkt uit een analyse door onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Met het juiste beleid worden tegen 2035 in de EU enkel nog elektrische auto’s verkocht.

Vanaf 2026 al kunnen elektrische sedans en SUV’s goedkoper gebouwd worden dan benzinevoertuigen in die categorieën, stelt de BNEF-studie. Kleinere auto’s, het zogenaamde B-segment, volgen een jaar later in 2027.

Voor die snel dalende productiekost zijn er verschillende redenen. De belangrijkste is dat de batterijen in de voertuigen in sneltempo goedkoper worden. Ook een beter ontwerp van de wagens en het feit dat er productielijnen specifiek voor elektrische auto’s opgezet worden, doet de productiekosten dalen.

“Elektrische auto’s zullen binnen zes jaar een realiteit worden voor alle nieuwe kopers”, zegt Julia Poliscanova van de Europese duurzame mobiliteitskoepel Transport & Environment. “Ze zullen voor iedereen goedkoper zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor; van een zelfstandige met een bestelwagen in Berlijn tot een gezin op het Roemeense platteland.”

Bestelwagens

Voor bestelwagens gaat het nog sneller: lichte bestelwagens op elektriciteit zullen al vanaf 2025 goedkoper zijn dan dieselvarianten, zwaardere modellen volgen een jaar later in 2026. Die evolutie kan grote gevolgen hebben voor de markt, want elektrische bestelwagens vormen nu nog amper 2 procent van de verkoop.

Volgens T&E heeft dat kleine marktaandeel vooral te maken met de lage CO2-normen voor bestelwagens. Strengere normen en verkoopquota voor de fabrikanten zouden de opmars van elektrische modellen een flinke duw in de rug kunnen geven.

2035

Met het juiste beleid kunnen tegen 2035 elektrische voertuigen 100 procent van de verkoop in de EU uitmaken, voorspelt BNEF, ook in Zuid- en Oost-Europa. Daarvoor moeten wel de CO2-doelstellingen worden opgekrikt, en moet volop geïnvesteerd worden in de laadinfrastructuur.

Zonder dat beleid halen elektrische personenwagens maar een marktaandeel van 85 procent tegen 2035, en elektrische bestelwagens zo’n 83 procent. Dat betekent dan meteen dat Europa de kans mist om tegen 2050 de CO2-uitstoot naar nul te brengen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten