De Spaanse regering oogst lof met haar toezegging om de productie van kolen, olie en gas te beëindigen.
Een decennium nadat er voor het eerst toe werd opgeroepen, heeft Spanje een klimaatwet. Het Spaanse parlement stemde afgelopen donderdag voor de nieuwe wet, die het land verplicht om de uitstoot tegen 2030 met 23 procent te verminderen, in vergelijking met het niveau van 1990.
De wet staakt met onmiddellijke ingang alle nieuwe vergunningen voor de ontginning en productie van kolen, gas en olie, verbiedt de verkoop van voertuigen op fossiele brandstoffen tegen 2040 en stelt als doel om tegen 2030 74 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen.
De wetgevers zijn het erover eens dat de productie van fossiele brandstoffen op Spaans grondgebied tegen 31 december 2042 beëindigd moet zijn. Ook willen ze subsidies voor fossiele brandstoffen inperken door te verplichten dat deze “passend worden gerechtvaardigd door sociale, economische of sociale belangen”.
“Voor de planeet, voor onze toekomst en voor de volgende generaties. Vanaf vandaag heeft Spanje een klimaatwet waarop we een groene, duurzame, eerlijke en welvarende toekomst voor iedereen kunnen bouwen”, tweette de Spaanse premier Pedro Sanchez na de stemming op donderdag.
De Spaanse minister van Energie en Milieu Teresa Ribera omschreef de wetgeving als “een essentiële wet waarop we moeten blijven voortbouwen”. In een interview met de Spaanse krant El Pais erkende Ribera dat de wet “tien jaar geleden al ingevoerd had moeten worden”.
Bedrijven moeten met klimaatplannen komen
Als eerste wet ter wereld eist de Spaanse klimaatwet van alle bedrijven dat zij duidelijke klimaatactieplannen opstellen, met emissiereductiedoelstellingen die over een periode van vijf jaar moeten worden bereikt. “Dat is winst voor toonaangevende bedrijven en Spaanse beursgenoteerde bedrijven bij het verminderen van klimaatrisico’s”, aldus Sweatman.
Voor Romain Ioualalen, campagnevoerder bij Oil Change International, is de beslissing om de productie van fossiele brandstoffen in minder dan twaalf jaar te beëindigen “een welkome ontwikkeling”.
Ioualalen: “Dit is extra bewijs dat de escalerende klimaatcrisis betekent dat geen enkel land zichzelf een klimaatleider kan noemen als het geen einde maakt aan de uitbreiding van fossiele brandstoffen en zich voorneemt de productie uit te faseren.”
Dit is een abstract uit een artikel dat eerder is verschenen bij Climate Home News.