Minder risico op slachtoffers bij overstromingen dankzij onderzoek UGent
redacteur: Jeroen Ongenae - bron: UGent - faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur - Photo by Jonathan Ford on Unsplash

Tijdens haar doctoraatsonderzoek ontwikkelde Hanne Glas een methode om de overstromingsrisico’s van ‘kleine eilandstaten in ontwikkeling’ beter in kaart te brengen. Hanne Glas: “Dit doctoraat draagt bij tot een beter begrip van risico en mogelijke schade door natuurrampen. Zo kunnen kwetsbare landen de beperkte middelen die ze hebben beter inzetten en kan de impact van toekomstige rampen beperkt worden.”

In haar doctoraat ‘Overstromingsrisicokartering voor iedereen: een generische methodologie voor overstromingsrisicobeoordeling voor de Small Island Developing States‘ ontwikkelde ze een methode die op een generische, gebruiksvriendelijke en betaalbare manier het risico op menselijke en materiële schade door overstroming berekent in de Small Island Developing States (SIDS).

De SIDS zijn een groep van laaggelegen, dichtbevolkte kustgebieden met een extreem hoge kwetsbaarheid voor natuurrampen, waarvan overstromingen de meest voorkomende zijn. Ook al werd de voorbije decennia in veel onderzoeksprojecten gezocht naar adequate methodes om het overstromingsrisico te bepalen, toch kunnen deze onderzochte technieken niet toegepast worden in kwetsbare ontwikkelingsgebieden zoals de SIDS. De bestaande tools zijn namelijk gebaseerd op grote hoeveelheden gedetailleerde, locatie-specifieke input data, wat het gebruik in data-arme gebieden zoals de SIDS onmogelijk maakt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten