Volwaardig wonen in een 3D-betongeprinte zwerfkei
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Technische Universiteit Eindhoven

In Eindhoven wordt sinds kort de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton bewoond.  Het huis, het eerste van ‘Project Milestone’, voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouwvereisten. Uniek is dat de projectpartners een woning in een geheel eigen vorm hebben gerealiseerd om de flexibele vormvrijheid van betonprinten te ontsluiten. De vorm van de woning is geïnspireerd op die van een zwerfkei, een gepolijste versie van de behuizing die vroeger in de tekenfilmserie van De Flintstones te zien was. Project Milestone is een gezamenlijk bouw- en innovatieproject van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), gemeente Eindhoven, woningbelegger en bedrijfsleven. Hoogleraar Theo Salet (1962) is de drijvende kracht van het project. Hij is decaan van de afdeling Gebouwde Omgeving en parttime hoogleraar Constructief ontwerp/Betonconstructies bij de afdeling Gebouwde Omgeving van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Het huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning met 94 vierkante meter netto vloeroppervlak, een royale woonkamer en twee slaapkamers. De ‘zwerfkei’ past goed in de natuurlijke locatie en demonstreert goed de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt. Dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning zeer energiezuinig en comfortabel met een energieprestatiecoëfficiënt van 0.25.

Deur geopend naar een heel ander soort constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen

De partners hebben de lat bewust hoog gelegd met het ontwerp van het huis door de vorm van een onregelmatige zwerfkei te kiezen. Er is de afgelopen jaren het nodige onderzoekswerk gedaan om betonprinten in allerlei vormen mogelijk te maken. Vooral het printen van de overhellende wanden was een uitdaging. Met de opgedane kennis is de deur geopend naar een heel ander soort constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen.
Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt.

Bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort

Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is. De ambitie van de partners van Project Milestone is om met 3D-betonprinten uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.

Voorlopig worden er vijf huizen na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuwe bouwronde maximaal geleerd kan worden van de vorige. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen, die meerdere verdiepingen krijgen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten