De echo van Cor – Waar mijn hart sneller van klopt
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden. 

Waar mijn hart sneller van klopt

Laten we het Goede Nieuws van deze week eens terugkijken en beginnen met Eindhoven. Daar houdt het gemeentebestuur een Burgertop over de brede welvaart om er achter te komen of iedereen wel meeprofiteert met die welvaart. Al heel lang vraagt de Eindhovense politiek zich dat blijkbaar af. IK vraag me af wat dat evenement gaat kosten, één op één gesprekken, digitaal mailverkeer, analyseren en presenteren van de resultaten. En vertelt iedereen alles naar waarheid? Komen de ouderen voldoende aan het woord? Zijn die allemaal voldoende geautomatiseerd om mee te doen? Laten we het geld wat dit initiatief kost, aan Goed Nieuws schenken, want dit onderzoek is nutteloos daar de uitslag al bekend is! Neen, natuurlijk profiteert niet iedereen van de toenemende welvaart, helaas. Daar steek ik mijn handen en voeten voor in het vuur. Als je met verschillende mensen al jaren contact hebt en je ogen en oren de kost geeft, dan weet je dat gewoon al. Daar hoef je geen geldverspillende communicatiecampagne voor te houden! Weer een nutteloze actie van de overheid, helaas. Ik had de Eindhovenaren slimmer ingeschat…..

Daar komt Het Huis naar Werk nog overheen. De zoveelste keer dat in deze sector het wiel wordt uitgevonden! Het zal mij benieuwen of dit gaat werken voor de mensen die aan de slag willen. Ik ben negatief kritisch, helaas. We komen de komende jaren gewoon handjes tekort in vrijwel alle sectoren. En zeker waar dames en heren hun handen moeten gebruiken om iets te maken. De technische basisopleiding, de Ambachtsschool, had nooit mogen verdwijnen! Het is een illusie dat iedereen achter een laptop met 32 uur in de week aan het werk komt. Helaas dus geen goed nieuws wat mij betreft …..

Maar wel meer neushoorns in Nepal. Dat is nou wel weer goed nieuws en het is ook een mooie cartoon. Maar volgens mij lazen we dit vorige week ook al.  

Meer biodiversiteit in België. Maar liefst 64.000 m2. Als je het zo leest, lijkt het veel, maar gezien de oppervlakte van België – die volgens mij bijna 15000 keer meer is – lijkt me dat toch een druppel op een gloeiende plaat!

Op die plaat voortbordurend investeert Duitsland in een nieuw fonds (particulier helaas en niet de overheid) van 1 miljard dollar om de natuur te beschermen. Dat is voor mij de tweede druppel.

Kenia doet ook mee door vrouwen en jongeren het koraalrif te laten herstellen. Ik vraag me af wat de mannen dan aan het doen zijn. Bier drinken misschien? Mijn broer is beter bezig in Kenia. Hij laat inwoners in het Victoriameer milieuverantwoord vis kweken zodat de bevolking zowel werk als eten heeft! En een bijkomend voordeel is dat de zeeën niet leeg gevist worden. Dat door de opwarming van de aarde meer natuurrampen plaatsvinden lijkt me inmiddels wel een vaststaand feit!

Gelukkig heeft men op de universiteit van Gent (mooie stad trouwens en overheerlijke garnalenkroketten ) de risicogebieden voor overstromingen  in kaart gebracht en spaart men daardoor ook mensenlevens uiteraard. Goed bezig in Gent.

We sluiten deze week af met techniek (niet mijn beste vak vroeger op het Helmondse Carolus Borromeus College) dus respect voor alle specialisten. Een apparaat, 2 lucifers groot dat je hart in de gaten houdt en alle gegevens doorstuurt naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Top is dat, in 10 minuten geïnstalleerd, zelfs zonder hechtingen. Dat is toch goed geregeld wat mij betreft. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.

Evenals van innovatief onderzoek om medische foto’s beter te kunnen beoordelen. Minder fouten, eerder signaleren. Alleen maar voordelen dus.

De universiteit van Brussel gaat al die knappe koppen die dat allemaal uitvinden begeleiden in de Steam Academy! Techniek , kunst en wiskunde komen daar samen. Ben benieuwd wat voor kunststuk daaruit voort komt. Misschien toch wel kernfusieAls we dat eens goed kunnen organiseren zonder dat gevaarlijke kernafval, dan zijn er veel problemen opgelost!

Dan is de klimaatwet in Spanje die fossiele brandstoffen verbiedt in 2042 –  te laat misschien –  niet meer nodig.

Tot volgende week!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten