Waar vind je de meest bijzondere straatverlichting?
bron: Stad Gent

Gent zou wel eens de meest bijzondere straatverlichting kunnen hebben. Drie lantaarnpalen aan het Gravensteen vormen samen een heel speciaal kunstwerk. Deze verlichting staat in verbinding met de verlosafdelingen van de vier Gentse ziekenhuizen. Daar staat een knop die ouders vlak na de geboorte van hun kindje kunnen indrukken. Als ze dat doen gaat op het plein naast het Gravensteen de sfeerverlichting dertig seconden branden.

De Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti toonde dit kunstwerk voor het eerst op de Vrijdagmarkt tijdens Over The Edges, de openluchttentoonstelling georganiseerd door SMAK Gent en kunstpaus Jan Hoet. Later werd het permanent aangesloten op de lantaarns van het Sint-Veerleplein in de historische binnenstad. Het is een ode aan de kinderen, aan hun ouders, de verloskundigen in het ziekenhuis… Garutti maakt van de geboorte van elke nieuwe Gentenaar meer dan een statistiek.

Het kunstwerk werd tien jaar geleden ingehuldigd met een heuse babyborrel. Het werk was zeer welgekomen en werd groots gevierd: die feestelijke vrijdagavond werd er met 1500 drankjes uitbundig het glas geheven. In totaal zijn er sinds die dag al 72.513 kinderen geboren in Gent, de eerste baby’s die het licht deden branden, zijn nu al tieners in de knop. Nieuw leven in Gent, dat betekent licht. Letterlijk. Het licht dient dus niet enkel om het plein tijdens donkere uren te verlichten, maar ze zetten een hele generatie jonge Gentenaars in de spotlights.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten