Zelf je droomhuis ontwerpen en bouwen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Minitopia

Toekomstige bewoners die hun woning volledig zelf kunnen ontwerpen, bouwen of plaatsen. Het kan in een nieuwe Eindhovense wijk, waar speciaal ruimte is gemaakt voor 100 eigenzinnige compacte woonvormen met een ecologische voetafdruk van maximaal 50 vierkante meter. Het project wordt mogelijk gemaakt door een lening van 500.000 euro van de provincie Noord-Brabant. De gemeente Eindhoven stelt de grond ter beschikking en maakt het toekomstige woongebied bouwrijp. De uitvoering is in handen van de Stichting Minitopia.

‘Buurtschap te Veld’ moet een bijzondere en innovatieve wijk worden met zo’n 650-700 woningen. De wijk mag dertig jaar blijven staan en biedt een mix van sociale huur, middenhuur, zelfbouw-huurkavels en een living lab. In het plan is veel aandacht voor woon- en leefkwaliteit. De tijdelijkheid zorgt ervoor dat de woningen snel gerealiseerd kunnen wonen.
Het plan is dat de eerste bewoners deze zomer al in hun nieuwe huis kunnen gaan wonen. Dat is snel en ook precies de bedoeling. In Eindhoven is namelijk grote vraag naar betaalbare woningen. Om daarin te voorzien is dit project gestart. Volgens de gemeente levert het buurtschap niet alleen een bijdrage aan het woningtekort, maar wordt ook ingespeeld op de groeiende behoefte aan vernieuwende woonconcepten en zeggenschap over de grootte, vorm en invulling van een eigen huis.

Betaalbaar wonen

De toekomstige bewoners huren de grond van de gemeente die zorgt voor de aansluitingen van  riolering, water en stroom. Keuzes voor de vorm van het huis of materiaalgebruik zijn aan de bewoners zelf. Volgens de stichting Minitopia hebben bouwers de kosten grotendeels zelf in de hand, maar kan er zeer betaalbaar gebouwd worden. ”Onze ervaring leert dat een huis tussen de 20.000 en 150.000 euro kost.” De bewoners hebben geen tuin, maar beheren samen de openbare ruimte waar geen hekken of schuttingen komen. Ook auto’s dienen buiten de wijk geparkeerd te worden.

Eigenzinnige zelfbouwers gezocht

“Minitopia is voor Buurtschap te Veld op zoek naar eigenzinnige zelfbouwers, Tiny House ‘lovers’ en duurzame innovators die liefst wonen in een huis gemaakt van natuurlijke of hergebruikte materialen en oog hebben voor inventieve toepassingen die bijdragen aan een kleine footprint”, zo laten architect Rolf van Boxmeer en artistiek leider Tessa Peters, de initiatiefnemers en oprichters van de Stichting Minitopia weten. “We zijn op zoek naar mensen die zorg willen dragen voor hun omgeving en buurtgenoten graag een handje helpen als dat nodig is. Leeftijd of samenstelling van het huishouden speelt geen rol.”

Relevante woonalternatieven

De Stichting Minitopia doet  onderzoek naar en schrijft over woonvraagstukken en ontwikkelt alternatieve woonvormen. Zij bedenkt woonconcepten, initieert en realiseert flexibele woongebieden. Ook bouwt de stichting zelf duurzame woningen op maat met innovatieve technieken.
De stichting licht op haar website haar doel en missie toe: “Minitopia staat voor de vrijheid om je eigen woonwens te realiseren. Met duurzame woonvormen die compact, flexibel, kant en klaar of modulair zijn. Ontworpen met een app en gebouwd met natuurlijke bouwstoffen of door slim gebruik te maken van bestaande materialen. Op verschillende plekken in Nederland creëren wij woonlocaties. Hier laten we zien hoe innovatieve, duurzame woonvormen in de praktijk tot stand komen. En hoe samenleven met ruimte voor solidariteit en saamhorigheid organisch ontstaat. Onze creatieve strategie verbindt mensen. Door samen te verbeelden hoe de vormgeving van woningen en woongebieden flexibeler kan, bouwen wij aan een circulaire toekomst.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten