Europese uitstoot met 4 procent gedaald in 2019
bron: IPS - Photo by Brian Garrity on Unsplash

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is in 2019 met bijna 4 procent gedaald. Dat blijkt uit de officiële cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA).

De grote daling van de emissies, die vóór de covid-19-crisis werd bereikt, is voornamelijk te danken aan een verminderd gebruik van steenkool voor de productie van elektriciteit.

Uit de officiële cijfers, die door de EU zijn ingediend bij het VN-klimaatraamwerk (UNFCCC), blijkt dat de lidstaten hun emissies tussen 2018 en 2019 met 3,8 procent hebben verminderd. Daardoor is de Europese uitstoot sinds 1990 met 24 procent gedaald. Als ook andere factoren in rekening worden gebracht, zoals verandering in landgebruik en bosbouw, loopt de vermindering op tot 25,9 procent.

Het overgrote deel van de netto emissiereductie in 2019 komt op rekening van de verwarmings- en elektriciteitssector. Stijgende koolstofprijzen en dalende prijzen van gas en hernieuwbare energie leidden tot een aanzienlijke vermindering van het steenkoolgebruik. Ook in andere industriële sectoren en woningen daalden de emissies, mede dankzij de warmere winter.

Maar in de transportsector blijft de uitstoot stijgen. Voor het wegvervoer was de stijging vooral te wijten aan een hoger benzineverbruik in personenauto’s. Uit een analyse van de EEA bleek ook al dat de gemiddelde uitstoot van nieuwe personenauto’s in Europa in 2019 voor het derde achtereenvolgende jaar is gestegen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten