De echo van Cor – Vrijheid op elk gebied
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Vrijheid op elk gebied

Het was lekker weer de afgelopen dagen. Iedereen wordt er toch wel een beetje vrolijker van gelukkig, al is een buitje op z’n tijd ook fijn en goed voor de natuur!

Komen we meteen op mijn favoriete item: eten en met name groenten! Zelf groenten kweken in je eigen huiskamer (of keuken, kantoor, slaapkamer e.d.): ik vind het een geweldig idee! Ook voor eventuele kinderen in huis: opgroeien met lekkere groenten binnen handbereik en meehelpen met verzorgen. Daardoor weten ze ook hoe zoiets groeit en bloeit en zullen ze het ook eerder gaan proeven.

Nog een mooi initiatief is fietsen langs landwinkels en boerderijverkooppunten. Speciale routes vol met dit soort locaties, fantastisch! Fietsen is gezond en daarbij ook nog gezond en lekker eten kunnen scoren. Ik ga zeker dit jaar een paar van die routes fietsen, koeltas mee en trappen maar.

En nog meer goed nieuws:  de straat omtoveren tot tuin. In Mechelen doet de Korte Veluwestraat dit. Goed bezig, zeg ik dan, het wordt er mooier en gezelliger van, je leert je buren kennen. Ik zie alleen maar voordelen!

Dan de 3D-betongeprinte huizen. Sneller, duurzamer bouwen in de vorm van een “zwerfkei”. Smaken verschillen, maar ik vind ze mooi (en mijn Nelly ook). Gewoon goed idee dus. Toch knap dat iemand zoiets kan bedenken en maken. Petje af.

Nóg een petje af voor studenten die virtual reality gebruiken om aandoeningen aan het hart/hartfalen te visualiseren en jongeren meer bewust te maken van dit probleem. Dagelijks 40 nieuwe gevallen, dus erg welkom is dit project.

Gezond leven, zeker niet roken zoals de plannen zijn in Genk (rookvrije generatie ) en veel groenten eten draagt daar ook zeker aan bij.

Nog meer slimme uitvindingen: kunstmatige intelligentie om windmolens goedkoper en efficiënter te maken. Mooi, maar doe mij maar minder vlees en meer groenten, dan draag ik ook heel erg bij.

Deze week is de Dutch Technology Week van start gegaan, mede gestimuleerd door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij BOM. Veel nieuwe techniek en met name medische uitvindingen in Noord-Brabant. Maar denk ook aan de handjes-aan-bed, niet vergeten a.u.b.! Kom op met die beloofde dikke vette zorgbonus voor het zorgpersoneel, minister Tamara!
Dan tussendoor effe China, moeder- en kindsterfte daalt daar gelukkig. En ik las dat men nu ook drie kinderen mag nemen (fijn dat je mag kiezen als het je gegeven is om kinderen te krijgen….. ). Dat land gaat misschien wel erg druk worden. De Chinese mensen veroveren de wereld en daar ben ik niet blij mee als daarmee de wereld in China verandert. Ik wil vrijheid op elk gebied. Op meningsuiting, maar ook op godsdienst en kinderen krijgen enz. enz.

Snel een ander onderwerp. Weer jachtluipaarden in India: mooi, maar daar is het ook al zo druk met mensen. Gaat dat wel goed samen? Ik hoop het, maar laten we dan ook de stropers en illegale handelaren superzwaar straffen.

Ideeën om vogels te beschermen tegen het botsen tegen windmolens, ramen of gebouwen . Met witte ruis (geluid) zou dit kunnen werken misschien. Mijn ramen zitten vol met stickers, maar af en toe vliegt er toch zo’n grote domme dikke duif tegen helaas (vaak geen blijvend letsel). Ik denk dan toch vaak aan het kinderboek van Annie M.G. Schmidt over duif Dikke Dollie in ‘Pluk van de Petteflet’ (dit werk zou verplicht moeten worden voor de kindertjes om te lezen).

We eindigen met een hartenbreker: de 10-jarige Julia Nusmeijer is haar beste vriendin Lynn verloren. Nu maakt ze voor de Stichting Hartekind armbandjes met de naam Lynn erop.
Hoe lief kun je zijn op zo’n jonge leeftijd. Dus vooruit, nu iedereen zo’n armbandje bestellen via haar facebookpagina!

Groeten van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten