Levensles geluk voor middelbare scholieren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Guido Weijers

Leerlingen uit de bovenbouw van drie Helmondse middelbare scholen krijgen binnenkort in plaats van een uur wiskunde of geschiedenis een masterclass over geluk. Verzorgd door cabaretier Guido Weijers. “Omdat”, verklaart directeur Jochem Otten van theater Het Speelhuis, “de jeugd door de coronaperiode een deuk in de ontwikkeling heeft opgelopen.”

De Speelhuis-directeur werd over de les levensgeluk van Guido Weijers getipt door een enthousiaste collega. De gemeente en onderwijs deelden het enthousiasme van Otten om Weijers naar Helmond te halen. Leerlingen van het Dr.Knippenbergcollege, Carolus Borromeus en Jan van Brabant krijgen straks deze levensles.

Luchtig uurtje over geluksgevoel

Naast zijn reguliere cabaretvoorstellingen geeft Weijers (1977) uit Breda ook theatercolleges en online-webinars over geluk. Hierbij ligt de nadruk niet op humor, maar op de wetenschap en filosofie achter geluk.
De cabaretier op zijn website: “Iedereen spreekt met grote regelmaat over geluk en iedereen wil gelukkig zijn, maar zeg nou eens eerlijk: kun jij op dit moment een allesomvattende definitie geven van geluk?” Volgens Weijers heb je na zijn samenvatting direct heldere antwoorden, praktische tips op weg naar meer geluk, ook in deze moeilijke tijd.
Weijers heeft zijn masterclass over geluk voor de scholen een beetje aangepast. ‘Ze hebben nu de lengte van een lesuur en de voorbeelden die ik aanhaal, zijn meer op jongeren afgestemd”, zegt hij. Hij geeft de masterclass, zo vertelt hij zelf, met een wetenschappelijke basis. “Het is een luchtig uurtje waar je echt wat van opsteekt.” 
Voorafgaand aan de voorstelling test Guido Weijers het geluk van de bezoekers. En na afloop van de masterclass weer. De ervaring uit eerdere lessen is dat het geluksgevoel dan hoger wordt beoordeeld.

Een vrolijk theatercollege met humor

Weijers deed zelfstudie, volgde zelf masterclasses over geluk aan de universiteit, onderzocht het bruto nationaal geluk in Bhutan en schreef een bestseller over de grondslagen van geluk. Op zijn website licht zijn management dat boek ‘waar je blij van wordt’ toe: “Vergeet alle zelfhulpboeken over geluk. Laat je niet verleiden tot broccoli-diëten, chakra-reinigingen of klankschaal-therapieën! Neem afscheid van zelfbenoemde geluksgoeroes. Stop met mindfulness, yoga of meditatie! Guido blijft ver weg van zweverig gedoe en belicht de wetenschappelijke kant van geluk. Een vrolijk theatercollege met humor!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten