Scholieren leren wat politiek is, resultaat is koken en bingoën met ouderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto via Pixabay

Leerlingen van Mavo-3 van het BRAVO!College in Cranendonck (Noord-Brabant) gaan koken voor de ouderen van zorgcentrum Mariënburght en gaan ook met hen bingo spelen. Dit initiatief is voortgekomen uit de Jeugdraad, die een tweedaags project ‘Jeugd en Politiek’ hield. De slotvergadering van de Jeugdraad werd voorgezeten door de ‘heuse’ burgemeester van Cranendonck, Roland van Kessel. De gemeente sponsort het idee om de politiek dichter bij de burgers te brengen met een bedrag van 1250 euro. De school organiseerde de Jeugdraad samen met de jongerenwerker Nick Maas en de gemeente.

Cranendonck telt 21.000 inwoners en maakt deel uit van de Metropoolregio Eindhoven. Het BRAVO! College is een brede school die leerlingen uit de gemeente Cranendonck de mogelijkheid biedt het voortgezet onderwijs te starten binnen hun eigen omgeving. Het is een kleine school waar de leerlingen veel persoonlijke aandacht krijgen en waar de sociale controle groot is.

Met het project ‘Jeugdraad’ konden de leerlingen in twee dagen ervaren wat het werk is van bestuur en politiek. Ze gingen aan de slag met een maatschappelijk thema en moesten ideeën  bedenken om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap in hun eigen gemeente.

Foto: Andrzej Rembowski via Pixabay

In groepjes richtten de 40 jongeren hun eigen politieke partij op, vijf in getal. Met ondersteuning van docenten, jongerenwerkers en leden van de gemeenteraad van Cranendonck werkten ze een sociaal maatschappelijk project uit, waarin het thema “acceptatie” centraal moest staan. Kort daarvoor hadden ze al naar een gastles van burgemeester Van Kessel geluisterd en tijdens de twee projectdagen werden ze begeleid door échte raadsleden van Cranendonck. Daarbij leerden ze dat er altijd keuzes gemaakt moeten worden, zeker als er niet genoeg centen zijn.

Tijdens de slotvergadering van de Jeugdraad onder voorzitterschap van de ‘echte’ burgemeester presenteerden ze hun projecten en gingen daarover met elkaar in debat. Ze moesten elkaar zien te overtuigen wat nou het beste project was. Via een aantal stemronden werd dit democratisch gekozen. Dat was koken voor de bewoners van het zorgcentrum Mariënburght en met hen gaan bingoën.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten