Roeselare wordt met nieuwe bussenfabriek ‘centrum voor e-mobiliteit’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s VDL Bus & Coach

De seinen staan op groen. Over een tijdje wordt de nieuwe generatie elektrische bussen van VDL, de Citea’s, in een CO2-neutrale fabriek in het Belgische Roeselare gefabriceerd. Het besluit van de VDL-directie is definitief: de nieuwbouw komt er en gaat dit najaar van start. “Wij hebben groot vertrouwen in de toekomstige ontwikkeling van de markt voor elektrische bussen”, zegt CEO Henk Coppens van VDL Bus & Coach in Eindhoven. Terwijl andere busproducenten hun productie steeds meer verplaatsen naar lagelonenlanden, kiest VDL er bewust voor om de bussen in West-Europa te blijven bouwen. Dichtbij de klanten, CO2-neutraal en met duurzame productiemethoden. De VDL Bus & Coach-fabrieken in Nederland en België hebben hooggekwalificeerd personeel in dienst en maken gebruik van de modernste technieken om de e-bussen van de toekomst te produceren.

“Al voor de coronacrisis zijn wij begonnen met het maken van een herinrichtingsplan voor de Divisie Bussen om de noodzakelijke flexibiliteit te creëren en onze activiteiten te versterken”, geeft Coppens aan. “De eerder ingezette koers om door te groeien naar multi-productfabrieken en vergroting van het maakportfolio wordt onverminderd doorgezet. De vervanging van dieselbussen door elektrische exemplaren is in heel Europa een belangrijk thema omwille van klimaatambities van overheden en steden. Duurzame mobiliteit heeft de toekomst, een commitment waar VDL graag bij aansluit.”

Al in het najaar van 2019 maakte VDL Bus & Coach bekend een nieuwe fabriek in Roeselare te gaan bouwen. Maar mede door onzekerheden die de wereldwijde coronapandemie met zich meebracht, werd het plan tijdelijk vertraagd. Maar nu gaat het definitief door en wordt het productieproces in Roeselare zodanig ingericht dat op de meest efficiënte wijze elektrisch aangedreven bussen kunnen worden gebouwd, op een energie-neutrale manier, gebruikmakend van ‘groene’ technologie.

“Vanuit Roeselare nog beter inspelen op de Europese markt.”

Peter Wouters, directeur van de VDL-fabriek in Roeselare, geeft aan dat de voorbereidingen achter de schermen de afgelopen periode zijn doorgegaan. “Het architectenbureau heeft het ontwerp gefinaliseerd en de omgevingsvergunning is aangevraagd. We streven ernaar dat de bouw dit najaar kan beginnen. De bedoeling is dat de verhuizing van de huidige locatie naar de nieuwe eind volgend jaar kan plaatsvinden. In de tussentijd is de ambitie onveranderd gebleven: de nieuwe fabriek wordt, naast Valkenswaard, ons centrum voor e-mobiliteit, waardoor we nog beter kunnen inspelen op de behoeftes en vragen vanuit de Europese markt.”

De nieuwe generatie Citea’-bussen van VDL die in Roeselare worden gebouwd zijn compleet gebaseerd op een elektrische drijflijn. Ze hebben batterijen in de vloer, een composiet zijwand uit één stuk, slim energiemanagement, een uitgekiend klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Met deze vijf belangrijke innovaties introduceert het bedrijf het nieuwe productgamma, bestaande uit 4 lengtevarianten en 5 types. De range van de nieuwe bus is aanmerkelijk verbeterd: alle voertuigen halen een afstand van 500 tot 600 kilometer gedurende de gehele gebruiksperiode.
VDL Bus & Coach speelt daarmee in op de normen die tegenwoordig in het stad- en streekvervoer worden verlangd: in grootstedelijk gebied kunnen de Citea’s een 24-uursoperatie aan en op regionale lijnen, die steeds vaker geëlektrificeerd worden, zijn zelfs lijnen tot wel 100 kilometer en een dagelijkse inzet van 600 kilometer geen uitzondering meer. 

VDL Groep: 107 bedrijven in 20 landen met 15.000 medewerkers

VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is een internationaal industrieel familiebedrijf met 107 ondernemingen, verspreid over 20 landen en met ongeveer 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten.
De kernactiviteiten van VDL Bus & Coach in Roeselare en Valkenswaard bestaan ​​uit de ontwikkeling, fabricage, verkoop en aftersales van een breed scala aan bussen, touringcars en chassismodules, het ombouwen of uitbreiden van mini- & midibussen en de in- en verkoop van gebruikte bussen. VDL Bus & Coach bestaat uit meerdere busbedrijven die samenwerken in de wereldmarkt. De fabricage gebeurt in Nederland en België. De verkoop vindt plaats via een wereldwijd netwerk bestaande uit eigen verkoopkantoren, importeurs en agenten in meer dan 30 landen.

Samenwerking met Unicef

“Als familiebedrijf is VDL Groep van oudsher sterk betrokken bij de leef- en werkomgeving”, verklaart president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “Voor ons is het dan ook vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren aan een duurzame ontwikkeling van de maatschappij. Het is een zeer belangrijk thema voor VDL. Om dit te onderstrepen zijn wij een samenwerking voor twee jaar aangegaan met UNICEF. Samen met de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties gaan we onderdelen van onze toeleveringsketen in kaart brengen en spannen we ons in om grondstoffen die in onze producten zijn verwerkt vrij van kinderarbeid te laten zijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten