Een wereldwijde community om maatschappelijke problemen op te lossen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Brainport Development

Het doel is een wereldwijde community oprichten die Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie inzet om maatschappelijke problemen op te lossen. Dat willen de leden van het Eindhovense ‘FruitPunch’ graag bereiken. Het platform bestaat uit mensen met allerlei achtergronden van over de hele wereld met één grote passie: Artificial Intelligence.  

De community is inmiddels uitgegroeid tot een startup die zich inzet om ’s werelds grootste problemen op te lossen met AI-gerelateerde onderwijsprogramma’s. Het platform ontwikkelt challenges en projecten die verband houden met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s). Dit kan gaan om de bescherming van biodiversiteit, het tegengaan van klimaatverandering en het verbeteren van de gezondheidszorg. “Simpel gezegd”, licht de oprichter van het platform, Frank Buster, toe, “brengen we de kracht van AI naar waar middelen het schaarst zijn, door te werken met wereldwijde, bottom-up samenwerking.”
Buster verklaart: “Toen ik tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde en Neurologie een fascinatie ontwikkelde voor AI, merkte ik dat ik nergens terecht kon. Dat vond ik jammer. Zeker omdat AI van groot belang kan zijn. Dat zie je wel aan hoe hard we groeien.”
Het platform richt zich voornamelijk op educatie. “De meeste impact maak je immers wanneer je de volgende generatie AI-gebruikers leert om de technologie zo toe te passen dat het echte problemen kan oplossen.” 

“Artsen helpen bij het diagnosticeren en voorkomen van het lijden van miljoenen mensen.”

Zo is er het project AI for Health, dat zich richt op het versnellen van AI in de zorgsector. ‘Hierin passen we AI toe om artsen te helpen bij het diagnosticeren en voorkomen van het lijden van miljoenen mensen. Samen met het Universitair Centrum Maastricht (UMC) ontwikkelen we bijvoorbeeld een systeem dat automatisch longen kan ‘aanwijzen’ op een röntgenfoto, ook in die gevallen waarin de longen door een hevige longinfectie –  zoals bijvoorbeeld COVID-19 – zwaar zijn aangetast”, licht Bram Volbeda, projectcoördinator van AI for Health, toe. “Op dit moment wordt dat nog met de hand gedaan door radiologen, maar het scheelt enorm veel tijd en het is van enorm belang voor toekomstige AI-applicaties dat dit door middel van AI geautomatiseerd gebeurt. Het mooie aan dit project is dat we echt kijken naar wat de sector wil.”

“Stropers opjagen in de wildreservaten van Zuid-Afrika.”

FruitPunch past AI for Good ook toe in een ander project: AI for Wildlife. Hierin wordt een autonome drone gebouwd die stropers opjaagt in de wildreservaten van Zuid-Afrika.
Verder is er nog het project AI voor voedsel waarin robots worden ontwikkeld die ervoor zorgen dat meer mensen kunnen worden gevoed terwijl er minder landbouwgrond wordt gebruikt.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten