Een moestuin die vooral sociale verbondenheid en hulp biedt
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Stichting Den Hoof Cranendonck

In de kern Budel van de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck is de aanleg gestart met wat op het eerste gezicht lijkt op een alledaagse moestuin, maar dat is geenszins het geval. De achterliggende bedoeling is dat het een ‘verbindingstuin’ wordt voor jong en oud, voor mensen met verschillende achtergronden die samen een tuin creëren en onderhouden. Een tuin waar aandacht is voor de grond, voor de planten, voor de opbrengst en vooral voor elkaar. Een tuin om te ontmoeten, te ontspannen, waar je rust kunt vinden, waar je jezelf mag en kan zijn. Een tuin waar je samen met buren, vrienden, familie, kennissen of mensen die je daar voor de eerste keer ontmoet, veel voor elkaar krijgt. Een tuin die mensen en organisaties verbindt. Een tuin waar stigmatisering wordt doorbroken, zelfredzaamheid wordt gestimuleerd en wederkerigheid wordt bevorderd. Want ‘alles wat groot is, begon ooit heel klein’, is het ‘credo’ van de initiatiefnemers.

De tuinpoort staat open voor álle Cranendonckers, of het nu gaat om jongeren die een werkstage zoeken, statushouders of recreanten. Maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of andere inwoners die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. ‘Den Hoof’ werkt hiervoor samen met lokale organisaties, sociaal makelaars en het onderwijs.
Stichting Den Hoof zag bijna een jaar geleden het levenslicht. Dankzij de initiatiefneemster (s?) van natuurpluktuin ‘Ut Bluumke’ kon ‘Den Hoof’ dit voorjaar al een start maken. Ze heeft hiervoor een strook grond bij haar pluktuin beschikbaar gesteld. Ondertussen zoekt de stichting naar meer vrijwilligers, bestuursleden en een eigen locatie, een terrein van minimaal een hectare, waar de verbindingstuin tot volle wasdom kan komen.

De groenten in de moestuin zijn voor mensen met een kleine portemonnee

Op het perceel naast de pluktuin laten gewassen als sla, bonen, peulen en aardappels zich steeds beter zien. Dat geldt onder meer ook voor de hortensia’s in de plantenkas. De groenten die in het moestuingedeelte worden geteeld zijn bestemd voor mensen met een kleine portemonnee.  Voorzitter van Stichting Den Hoof Cranendonck, Ilse Vaes-Govers: “Ook in Cranendonck kennen we mensen die voor hun dagelijkse maaltijden afhankelijk zijn van een voedselbank of leven met een kleine portemonnee.  Vers en gezond voedsel is dan niet altijd vanzelfsprekend of goedkoop. Daarom heeft ‘Den Hoof’ ook als doel groente en fruit te kweken voor deze doelgroepen. We hopen dan ook met vele vrijwilligers vers voedsel aan deze mensen te kunnen leveren.”

Het idee voor de tuin ontstond uit eigen ervaren sociale armoede

Het idee voor een ‘verbindingstuin’ is ontstaan uit eigen ervaren sociale armoede, schrijft het stichtingsbestuur op de website. ‘Vanuit economische en financiële problemen ontstond gebrek. Met als gevolg, psychische onbalans, armoede en drempelvrees naar hulpverlening. Gemis aan sociaal draagkracht, aan gezond en vers voedsel.’

Het ‘waarom’ van de ‘verbindingstuin’

Het bestuur licht ook het ‘waarom’ van de tuin toe:

 • een tuin biedt mogelijkheden voor voedsel, denk hierbij aan vruchten uit de tuin.
 • een tuin biedt mogelijkheden voor mensen in armoede
 • een tuin verbindt inwoners met elkaar
 • een tuin biedt mogelijkheden om kennis op te doen
 • een tuin verbindt mensen met de natuur.
 • verbonden zijn met de natuur kan helend zijn: frisse lucht doet goed en beweging brengt vooruitgang

Wat ‘de ‘verbindingstuin’ wil zijn

 ‘Den Hoof’ wil een plek zijn waar:

 • jong en oud de mogelijkheid krijgen te tuinieren
 • voedsel gewonnen wordt voor inwoners die daar behoefte aan hebben
 • stigmatisering wordt doorbroken
 • zelfredzaamheid wordt bevorderd
 • zingeving wordt gecreëerd
 • vaardigheden worden ontwikkeld
 • wederkerigheid wordt bevorderd

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten