De echo van Cor – Lekker op fietsvakantie met de trein, goed voor alles en iedereen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden. 

Lekker op fietsvakantie met de trein, goed voor alles en iedereen

Met dit mooie zomerweer kunnen de kinderen leuk buiten spelen (wel goed insmeren!) en spannende dingen doen, avontuurlijke activiteiten ontplooien. Is dit beter voor kinderen dan te ‘veilig’ spelen? Een keer vallen, een blauwe plek, een plasje bloed misschien wel. Is dit beter voor de jeugd (en voor de ouders ) dan inderdaad ‘te braaf’ spelen? Studenten van de hogeschool Kortrijk onderzoeken dit. Ik verwacht eerlijk gezegd dat ‘avontuurlijk spelen’ beter is. Dat hoort bij het opgroeien. ‘Met vallen en op staan’,  zegt het aloude spreekwoord.

Diezelfde kinderen bedenken dan misschien wel een stadion met zonnepanelen of een voetbalshirt met ingebouwde ventilator. Hoe gaaf is dat, op jonge leeftijd dit soort vaardigheden ontwikkelen.

En ook uit onderzoek (er wordt wat onderzocht de laatste jaren) blijkt dat na je 16e jaar nog wiskunde leren heel erg goed is voor de ontwikkeling van je hersenen. Zelf heb ik wiskunde gedaan tot en met m’n 19e. Die 3 jaren zijn soms wel tekort gebleken, anders was ik misschien wel diegene geweest die zonder chirurgie een hartklep kan vervangen, zoals in het ziekenhuis van Leuven.

Wat ook goed is voor kinderen is lezen. Ze worden er leuker slimmer en gezonder door. Daar ben ik het volmondig mee eens. Aan leesvaardigheid kan niet genoeg aandacht besteed worden! Mijn oudste kleinzoon leest ook graag (en veel), dus daar heb ik hoge verwachtingen van. En hij is ook nog eens goed in rekenen, dus dat belooft wat ….

Als de jeugd wat ouder is (zo rond de 16) en men leert op school wat politiek inhoudt, dan leert men ook koken en bingoën met ouderen. Ik denk dat men met politiek bedrijven ook leert goed voor jezelf te zorgen. Daarvan zijn voorbeelden te over, helaas!

Wat hebben we nog meer aan Goed Nieuws deze week? Spinnendraad als vervanger van plastic. Dat is echt goed nieuws. Ik hoop vurig dat men dat voor elkaar krijgt. Dan hoeven we in de toekomst ook geen Cleanup-acties meer te  houden om alle plastic zooi op te ruimen.

Meer Gorilla’s in de Congo: ook mooi goed nieuws. In plaats van 3000 zijn er meer dan 6800 van die dieren die zo op mensen lijken. Slecht geteld of de Gorilla’s hebben zich goed verstopt…… Maakt niet uit, maar het zijn er nog veel te weinig natuurlijk. Wel teveel mensen, maar daar mag niet op  gejaagd worden …..

En dat de meest vervuilende energiecentrale in Europa dicht gaat, is ook goed nieuws. Behalve dan dat jaartal: 2036 is wat mij betreft nog echt te lang dat die centrale open blijft.  

Helpende handjes van Philips om mensen in achterstandswijken te voorzien van betaalbare gezondheidszorg. Goed initiatief, maar is het ook niet meer dan normaal als je je als multinational  als ‘maatschappelijk verantwoord’ profileert?

Ook zorgen dat er geen mensen honger lijden hoort daar bij, maar dat zal helaas wel niet lukken ondanks een nieuw wiskundig model “Optimus” van de professor in Tilburg.

Zoals ook een computersimulatietool (wat ’n woord) die ziektes bij gewassen beter kan voorspellen. Mijn boerenverstand zegt dat we daar niets mee opschieten. Gewoon gaan kijken hoe je gewas er bij staat en er goed voor zorgen! Dat geeft het beste resultaat.

En samen beter voor de aardbol zorgen zodat het niet te warm wordt en er op z’n tijd regen valt. Zodat het gewas goed kan groeien en daardoor zoveel mogelijk mensen voldoende te eten krijgen.   

Daarom eindigen we met het goede nieuws dat er meer plek voor fietsen in de trein komt. Prima. Lekker op fietsvakantie met de trein, goed voor alles en iedereen.

De groeten van Cor.   

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten