Positief verrast over ‘goed doen’ voor een ander
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Samen voor Eindhoven

De 29-jarige Tara Meijer werkt met duizenden collega’s bij ASML in Veldhoven, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van chips. ASML is een multinationale onderneming met kantoren in meer dan 60 steden in 16 landen. Er werken meer dan 28.000 mensen.  Wat een eenmalige vrijwilligersactiviteit zou zijn vanuit dit bedrijf werd een structurele inzet. Ze zet zich in voor dementerende ouderen bij Archipel Zorggroep in Eindhoven. Een perfecte balans, vindt ze.

ASML maakt de microchips die in onze apparaten zitten. Tara is een van de mensen die er samen met de regionale teams voor zorgt dat deze apparaten ‘in het veld’ kunnen worden gebruikt. “Heel leuk en uitdagend werk, ik heb veel contact met mensen die in het buitenland zitten en werk daarom vanuit huis. In mijn functie ben ik bezig met onder meer project- en budgetmanagement, waarbij ik alle kennis kwijt kan die ik in mijn beide studies heb geleerd.”
Tara kwam echter twee jaar terug tot de conclusie dat ze één ding miste.

Tijdens haar studie maakte ze kennis met duurzame ontwikkelingen in het bedrijfsleven met betrekking tot mens en milieu. “In mijn functie bij ASML heb ik daar niet mee te maken en toen ben ik eens om me heen gaan kijken. Ik kwam erachter dat medewerkers van ASML maar liefst acht vrijwilligersuren mogen inzetten voor een project naar keuze.” Dit gebeurt via de Stichting Samen voor Eindhoven, waarin haar werkgever, ASML, als founder (mogelijkmaker) participeert.

Er gebeurt iets magisch als bedrijven en maatschappelijke organisaties samen ‘goeddoen’.

‘Samen voor Eindhoven’ is de bruggenbouwer tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid en samen zorgen zij voor een hechtere samenleving waar iedereen mee kan doen. “Een betere wereld willen we allemaal”, zegt de stichting op haar website. “Wij geloven, en zien in de praktijk, dat er iets magisch gebeurt als bedrijven en maatschappelijke organisaties samen ‘goeddoen’. Zo helpen we stichtingen en goede doelen om meer impact te maken, door de inzet van tijd, handen en talent van bedrijfsvrijwilligers. Bedrijven helpen we om ‘goeddoen goed te doen’, dus samen een MVO-beleid vorm te geven en daarin keuzes te maken die passen bij de doelstellingen van de organisatie. Door te bouwen aan een hechtere samenleving die gebaseerd is op wederzijds begrip, kunnen we met zijn allen – maatschappelijke organisaties en bedrijven – een bijdrage leveren aan de realisatie van de Global Goals.”

“Ik zou willen dat mijn grootouders straks in een verzorgingshuis ook leuke dingen te doen hebben.”

Uit alle projecten koos Tara het koken met ouderen in Verzorgingshuis Archipel Hof, een van de centra van Archipel Zorggroep in Eindhoven.  Tara: “Mijn beide ouders werken in de zorg, dus ik had wel iets met die doelgroep. Ook heb ik zelf nog grootouders en zou ik willen dat als zij later in een verzorgingshuis zitten, ze ook leuke dingen te doen hebben.”
De eerste keer dat ze met collega’s ging koken met de ouderen, vond ze het toch wel spannend. “Je weet niet wat te verwachten en in hoeverre je met de cliënten kunt praten. Hoe ga je met ze om, vroeg ik me af? Ik was dan ook positief verrast door hoe leuk ik het had gevonden.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Dat het leuker is dan verwacht, ziet ze ook terug bij andere groepen werknemers. Ze komen van haar eigen bedrijf ASML, maar ook van andere ondernemingen uit de omgeving. Omdat Tara er toch elke maand bij was, vond ze dat ze net zo goed de rol van coördinator op zich kon nemen. “Er werd in die tijd ook gezocht naar een projectcoördinator voor het kookproject in het verzorgingshuis en zo ben ik in die rol terecht gekomen. Het bevalt heel erg goed. Het koken is tussen vijf en acht uur in de avond, dus dat sluit mooi aan na mijn werktijd.”

“We kunnen allemaal ineens zorg nodig hebben, nu of later.”

De kookgroepen die ze ontvangt, zijn werknemers in allerlei sectoren. Tara heeft het idee dat het bedrijfsleven vaak ver afstaat van de zorg en juicht het daarom toe dat werknemers komen koken. “De mensen die komen, vinden het vaak eerst een beetje spannend, net als ikzelf die eerste keer. Maar tijdens het koken en eten zie je dat iedereen er plezier in heeft en ik denk ook dat de helpers respect krijgen voor mensen die in de zorg werken. Een goede ontwikkeling, want we kunnen allemaal ineens zorg nodig hebben, nu of later.”

“Het maakt me soms wel emotioneel om te zien wat de effecten van Alzheimer zijn.”

Het kookproject heeft Tara zelf in elk geval veel gebracht. Voordat ze er via haar werk mee in aanraking kwam, had ze nog niet eerder vrijwilligerswerk gedaan. “Naast dat ik het gewoon echt heel leuk vind om te doen, geeft het me telkens ook weer een reality check. Ik zie echtparen die samen in een verzorgingshuis zitten en ouderen die er juist zonder partner zitten. Je ziet liefde, maar ook eenzaamheid. Het maakt me soms wel emotioneel om te zien wat de effecten van Alzheimer zijn.”

Bij ASML werken duizenden mensen die allemaal de kans krijgen vrijwilligersuren in te zetten. Bij elkaar opgeteld zijn het heel wat uren inzet voor projecten die de moeite waard zijn om tijd in te investeren. Tamara: “Het is als een avondje eten met een grote familie: gezelligheid, mooie gesprekken en het geeft een goed gevoel.”

“In de keuken wordt gegrapt, gelachen, gekletst en natuurlijk gekookt.”

In de keuken van Archipel Hof wordt gegrapt, gelachen, gekletst en natuurlijk gekookt. “Je ziet dat mensen het fijn vinden om zelf aan de slag te gaan in de keuken. De meesten hebben hun hele leven gekookt en doen dat nu amper meer. Er wordt van alles gemaakt, van groentesoep tot shakshuka.”
Als er een groep komt, dan helpen de bewoners mee met snijden en roeren. Als Tara even haar handen vrij heeft en ook een schortje voor doet, krijgt ze vaak nog tips ook. “Dan komt iemand me vertellen hoe ik de aardappels handiger kan schillen bijvoorbeeld. En is de snijplank leeg en moet er een nieuwe prei komen, dan laten de bewoners dat wel merken. Het is gewoon een gezellige boel.”
Door hun inzet brengen de vrijwilligersgroepen een avond die er anders niet zou zijn. “Waardevol voor de ouderen en de vrijwilligers zelf.”
En als een bewoner nou een maaltijd echt niet lust?
Tamara: “Dan schuiven we gewoon een back-up maaltijd in de magnetron!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten