Groot onderzoek naar terugdringen voedselverlies en voedselverspilling
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto PublicDomainPictures via Pixabay

‘Zero Hunger Lab’, een zelfstandig onderdeel van Tilburg University onder aanvoering van hoogleraar ‘Toepassingen Data Science’ Hein Fleuren, gaat samen met Wageningen University twee projectonderzoeken doen naar de vraag hoe voedselverspilling in de voedselketen drastisch kan worden teruggebracht. De Europese Commissie (EU) heeft voor een compleet onderzoek in het kader van het Farm tot Fork-programma twaalf miljoen euro beschikbaar gesteld. Een consortium van 43 partijen, waaronder Tilburg University, gaat zich met deze taak bezighouden.  

Het Zero Hunger Lab van Tilburg University richt zich samen met ‘Wageningen’ op twee concrete deelprojecten:

  1. In samenwerking met de Voedselbanken wordt onderzocht hoe al het overtollig voedsel in supermarkten terecht kan komen bij voedselbanken.
  2. In samenwerking met het Voedingscentrum wordt gekeken hoe er naast de Schijf van Vijf voor gezond voedsel ook iets soortgelijks ontwikkeld kan worden voor duurzaam, milieuvriendelijk voedsel.

De twee deelprojecten maken deel uit van een compleet onderzoek in het kader van het Farm tot Fork-programma van de EU. Het doel ervan is het voedselverlies en de voedselverspilling tegen 2030 te halveren en tegen 2050 tot bijna nul te reduceren. De partners in het consortium willen met voorbeeldprojecten laten zien hoe voedselverspilling is te voorkomen. Onder de partners zitten innovatieve startups die zich bezighouden met alternatieve voedselstrategieën, zoals algen als voedselbron. Er zijn ook partijen die zich meer met de beleidsmatige aspecten bezighouden, bijvoorbeeld met betrekking tot de landbouwpolitiek in Europa.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten