Ieder kind verdient de best mogelijke start en een optimale kans op een goede toekomst
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto mohamed Hassan via Pixabay

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van mogelijke problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Veertien procent van de kinderen heeft een valse start bij de geboorte. Als je (aanstaande) ouders al vroegtijdig de juiste ondersteuning kunt geven, dan kun je veel problemen voorkomen en alle kinderen een zo goed mogelijke start bieden. Dit is de gedachte achter het landelijke actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eindhoven krijgt in dat kader 162.000 euro van het ministerie. GGD Brabant-Zuidoost gaat het programma in Eindhoven leiden.

De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van problemen op latere leeftijd. Er zijn vele manieren waarop de gezondheid van een kind – ook al voor de geboorte – negatief kan worden beïnvloed. Als bijvoorbeeld een vrouw tijdens de zwangerschap veel stress ervaart, een ongezonde leefstijl heeft of depressief is, begint een baby al met een achterstand. Het moet daarna vaak de rest van zijn/haar leven knokken om deze achterstand weg te werken.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig groeien de meeste kinderen gezond op, maar 14 procent van de kinderen in Nederland – en ook in Eindhoven – begint met een valse start. Daardoor kampen zij later vaker met groei- en (psychische) ontwikkelingsproblemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht en komen zij veel vaker in aanraking met jeugdhulp. “Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen”, vertelt wethouder Renate Richters.

Medische en sociale zorg met elkaar verbinden

Eind vorig jaar startte de GGD al met het vormen van een brede coalitie van partijen die betrokken zijn bij de zorg en ondersteuning van ouders en kinderen in de eerste 1000 dagen. “We gaan de ketensamenwerking verbeteren en medische en sociale organisaties met elkaar verbinden, zodat we gezamenlijk meer Eindhovense kinderen een kansrijke start kunnen geven”, licht Monique Lier, projectleider Kansrijke Start van GGD Brabant-Zuidoost, het programma toe.

Drie speerpunten

De partijen die samen de coalitie Kansrijke Start vormen, hebben naast samenwerken en de ketenaanpak versterken, nog drie speerpunten voor de komende jaren:

  • Eerder signaleren en ondersteunen van zwangeren en moeders met depressieve klachten.
  • Verbreden van het sociale netwerk van (aanstaande) ouders.
  • Eerder signaleren en ondersteunen van (aanstaande) ouders in armoede.

Ouders zullen zorgvuldig bij het uitwerken van deze speerpunten worden betrokken.

Structureel verbeteren

De subsidie van het ministerie is voor de jaren 2021 en 2022. Het doel is dat de verbeterde ketenaanpak en ontwikkelde activiteiten daarna structureel verankerd zijn in het beleid en de werkwijze van alle partnerorganisaties.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten