Doorbraak in behandeling slaapapneu met geneesmiddelen
bron: The Physiological Society - Photo by Rodrigo Pereira on Unsplash

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Physiology, toont aan dat onderzoekers met succes twee bestaande geneesmiddelen hebben herbestemd om de ernst van slaapapneu bij mensen met minstens 30% te verminderen.

Slaapapneu is een aandoening waarbij de bovenste luchtweg van de achterkant van de neus naar de keel zich tijdens de slaap herhaaldelijk sluit, waardoor de zuurstofopname wordt beperkt en mensen wel 100 keer of meer per nacht wakker worden.

Mensen met onbehandelde slaapapneu lopen een grotere kans op hart- en vaatziekten, dementie en depressie, en hebben twee tot vier keer meer kans op een auto-ongeluk dan de algemene bevolking.

Ondanks bijna dertig jaar onderzoek zijn er geen goedgekeurde geneesmiddelentherapieën om de aandoening te behandelen.

Professor Danny Eckert, hoofdonderzoeker bij NeuRA en professor en directeur van het Adelaide Institute for Sleep Health aan Flinders University, heeft een behandeling met medicijnen een stap dichterbij gebracht.

Eerder onderzoek toonde aan dat twee klassen van geneesmiddelen, reboxetine en butylbromide, in staat waren om de spieren actief te houden tijdens de slaap bij mensen zonder slaapapneu, en hun vermogen om te ademen te ondersteunen.

Door de geneesmiddelen een andere bestemming te geven, gebruikten de onderzoekers een groot aantal opname-instrumenten om te meten of reboxetine en butylbromide met succes de belangrijkste oorzaken van slaapapneu konden aanpakken.

Dit omvatte het in evenwicht brengen van de elektrische activiteit van de spieren rond de luchtwegen, het voorkomen dat de keel dichtklapt terwijl mensen slapen, en het verbeteren van de regulatie van kooldioxide en ademhaling tijdens de slaap.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat deze medicijnen inderdaad de spieractiviteit rond de luchtwegen van de deelnemers verhoogden, waarbij de medicijnen de ernst van de slaapapneu van de deelnemers met wel een derde verminderden.

Bijna iedereen die werd onderzocht, had enige verbetering in slaapapneu. De zuurstofopname van mensen verbeterde en hun aantal ademstops was een derde of meer minder.

Deze nieuwe bevindingen stellen onderzoekers in staat dit soort medicijnen verder te verfijnen, zodat ze nog meer baat hebben dan tot nu toe is gevonden.

In zijn commentaar op de studie zei professor Eckert:

“We waren opgetogen omdat de huidige behandelingsopties voor mensen met slaapapneu beperkt zijn en voor velen een pijnlijk traject kunnen zijn,” zei hij. “Vervolgens zullen we kijken naar de effecten van deze en soortgelijke medicijnen op de langere termijn. We zullen beoordelen of we de voordelen van één geneesmiddel kunnen benutten zonder ze allebei te hoeven gebruiken.”

“Evenzo zullen we testen of deze behandelingen kunnen worden gecombineerd met andere bestaande medicijnen om te zien of we hun werkzaamheid nog kunnen verbeteren,” vervolgde hij.

Tot nu toe bestaat de belangrijkste therapie voor slaapapneu uit het dragen van een masker in bed, of Continuous Positive Airway Pressure Therapy (CPAP). Veel mensen vinden het echter oncomfortabel en de helft van de mensen die het proberen, vindt het moeilijk te verdragen.

Bovendien kan de werkzaamheid van tweedelijnstherapieën, zoals door tandartsen aangemeten gebitsbeschermers, onvoorspelbaar en duur zijn.

Dit onderzoek werd gefinancierd door de National Health and Medical Research Council of Australia

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten