Nieuwe echotechniek verbetert de geboortezorg door vroege opsporing groeiachterstand
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Raman Oza via Pixabay

Vanaf nu kan bij gezonde zwangeren vanaf 20 weken zwangerschap via het hart van de ongeboren kind worden gemeten of het risico loopt op een groeiachterstand bij de geboorte. Dit gebeurt met een relatief nieuwe tweedimensionale Speckle Tracking Echocardiografie (2D-STE), waarbij de hartfunctie van de baby wordt gemeten. Hierdoor kan bij verdenking op een groeiachterstand gedurende de zwangerschap met regelmaat extra worden gemonitord of een baby het risico loopt te klein te worden geboren. Dan kan op tijd worden ingegrepen.

Met de huidige groei-echo’s zoals die in Nederland tijdens de zwangerschap bij de moeder worden gedaan, kan bij gezonde zwangeren een eventuele groeiachterstand bij de baby nog niet goed gemeten worden. Bij gezonde zwangeren wordt meestal pas tijdens de 34 weken groei-echo of later bekend of een baby mogelijk een groeiachterstand heeft. Gynaecoloog Noortje van Oostrum van het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven heeft met haar promotieonderzoek in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aangetoond dat dit al 14 weken eerder kan worden vastgesteld.

Verandering in de hartfunctie van het ongeboren kind kan wijzen op groeiachterstand

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het hart van een ongeboren baby een centrale functie inneemt bij de ontwikkeling en groei van de baby. “Vanuit dat gegeven zijn we allereerst op zoek gegaan naar een manier hoe je de hartfunctie kunt meten bij ongeboren baby’s zonder schade aan te brengen,” vertelt gynaecoloog Van Oostrum. “Met de 2D-STE-techniek kunnen we, naast de controle of het hart op de juiste manier is aangelegd, ook meten of het hart zich normaal ontwikkelt wat betreft de functie. Het hart gaat anders gaat bewegen bij een baby die een groeiachterstand heeft en dit kunnen we meten met 2D-STE-techniek. Dit konden we voorheen niet. Hierdoor kan een verandering in de hartfunctie en daarmee een verdenking op een groeiachterstand al bij 20 weken worden gemeten.”

“Deze techniek aanbieden aan iedere gezonde zwangere in Nederland.”

Van baby’s met een groeiachterstand is bekend dat zij tijdens de rest van hun leven een verhoogde kans hebben op bijvoorbeeld stofwisselingsziekten, verhoogde bloeddruk of suikerziekte. Dit wil je tijdens de zwangerschap bij gezonde zwangeren zo vroeg mogelijk meten.
Guid Oei, promotor van Van Oostrum en gynaecoloog in MMC is heel blij met deze nieuwe bevinding. “Tijdens vervolgonderzoek zullen de bevindingen van Noortje van Oostrum op grotere schaal bij gezonde zwangeren worden onderzocht. Dit met het doel deze techniek vervolgens landelijk door te voeren en aan te kunnen bieden aan iedere gezonde zwangere in Nederland tijdens haar 20 weken echo, wat de geboortezorg ten goede zal komen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten