Laadpalen voor elektrische auto’s, geplaatst in opdracht van de provincies Noord-Brabant en Limburg en hun gemeenten, voldoen als eerste in Nederland aan eisen voor cybersecurity. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen mogelijke aanvallen van hackers. Dit is in eerste instantie van belang voor automobilisten en beheerders van laadpalen, omdat er dan veilig geladen kan worden op een stabiele stroomvoorziening. In beide provincies staan momenteel 2.356 laadpunten. De komende jaren werken de provincie, Enexis en Vattenfall samen om daar 8.000 laadpunten aan toe te voegen. Dit aantal is nodig om de groei van het aantal elektrische auto in de regio te blijven faciliteren.
Met het toenemende aantal laadpalen en elektrische auto’s beschermt de cybersecurity ook het onderliggende stroomnetwerk tegen hackers. Hierdoor hebben de omliggende gebouwen een stabiele stroomvoorziening. In Europa en in Nederland zijn cybersecurity-eisen opgesteld voor laadpalen door experts van European Network for Cybersecurity en kennis- en informatiecentrum ElaadNL.
Laadpalen zijn meer dan een stopcontact
Laadpalen zijn meer dan een ‘stopcontact’. Ze bevatten elektronica en zijn verbonden met achterliggende computernetwerken. Op die manier worden de laadpalen aangestuurd of bijvoorbeeld betalingen geregeld. Ook faciliteren deze verbonden netwerken ‘slim laden’. Hiermee kan op het meest effectieve moment, zonder het net te overbelasten, voor zowel berijder, energie-aanbieder en netbeheerder een auto met een passend vermogen (laadsnelheid) geladen worden. Dit betekent dat laadpalen ook goed fysiek en technisch beveiligd moeten worden tegen hackers zodat achterliggende systemen afgeschermd zijn.
Regionaal dekkend netwerk
De provincies Noord-Brabant en Limburg, netbeheerder Enexis en Vattenfall werken aan een regionaal dekkend laadnetwerk dat voor iedere elektrische rijder beschikbaar is. De laadpalen die door Vattenfall in Noord-Brabant en Limburg worden geëxploiteerd zijn de eerste laadpalen in Nederland die volledig aan deze strenge criteria voldoen.