Samenwerken om academische kennis en industriële praktijk dichter bij elkaar te brengen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Technische Universiteit Twente

De Technische Universiteit Twente (UT) in Enschede en de VDL Groep in Eindhoven gaan intensief samenwerken aan hun gezamenlijke ambitie om academische kennis en industriële praktijk dichter bij elkaar te brengen. Dit zal onder meer gebeuren op het gebied van talentontwikkeling door het uitwisselen van medewerkers en het aanbieden van uitdagende opdrachten aan studenten. De samenwerking is ook gericht op het verder brengen van ontwikkeling en vervaardiging van hightech-producten. De Eindhovense industriële groep heeft met de universiteit een contract gesloten om te investeren in gezamenlijk onderzoek. Hiermee zijn volgens VDL miljoenen euro’s gemoeid.

De directeur Strategic Business Development van de Universiteit Twente, Geert Dewulf, zegt zeer verheugd te zijn met deze nieuwe stap in de samenwerking met VDL. Hij voorspelt: “De samenwerking tussen wetenschappelijke expertise van de Universiteit Twente en VDL als hightechbedrijf zal leiden tot nieuwe wetenschappelijke doorbraken en innovatieve productontwikkelingen. Voor onze studenten biedt VDL inspirerende uitdagingen voor stages en afstudeeropdrachten. De samenwerking is ook een voorbeeld van hoe versterking van het regionale ecosysteem hand in hand gaat met de internationale ambitie van de Universiteit Twente.”

Steeds belangrijker: de vroegtijdige samenwerking tussen ontwikkeling en fabricage

De haalbaarheid én snelheid van nieuwe hightech-ontwikkelingen wordt steeds meer bepaald door de vroegtijdige samenwerking van ontwikkeling en fabricage, stelt VDL. “Dat is zeker het geval voor supergeleiding, waarvan het komende decennium een doorbraak wordt verwacht in de industriële toepassing. Deze technologie, die vooral wordt gebruikt in deeltjesversnellers en in MRI-systemen, kan worden gebruikt voor extreem sterke aandrijvingen, besturing van spiegels in de ruimtevaart en zelfs het mogelijk maken van kernfusie”, aldus VDL.
Het bedrijf is van mening dat ook in gebieden als chipproductie, energie en fotonica materiaalkunde, ontwerp en productietechnieken samen moeten optrekken om doorbraken mogelijk te maken. De verwachting is dat door de combinatie van expertise van beide partijen een nieuwe generatie studenten van de juiste competenties kan worden voorzien en stappen kunnen worden gezet in onderzoek en in de industrie. VDL: “Hoe eerder onderzoek en industrie met elkaar samenwerken, hoe beter en sneller tot industrialisatie kan worden overgegaan.”

Veel nieuwe medewerkers nodig veelal van HBO- en academisch niveau

Volgens Sander Verschoor, directeur van VDL ETG in Almelo, en Hans Evers, directeur VDL ETG Technology & Development, is de samenwerking met ‘Twente’ een belangrijke schakel om de hightechindustrie in de Overijsselse regio te versterken en om daarmee mede de groeiambities van VDL Groep waar te maken. “Om de groei in de halfgeleiderindustrie te ondersteunen, verwachten we de komende jaren veel nieuwe medewerkers nodig te hebben, veelal van HBO- en academisch niveau. Samen ontwikkelen we technieken en leiden we studenten op om dat mogelijk te maken.”

Universiteit Twente: 11.000 studenten en 3300 medewerkers

De Universiteit Twente, opgericht in 1961, kenmerkt zich door de zogeheten ‘hightech human touch’-benadering. Als technische universiteit onderzoekt de UT ook de maatschappelijke impact van nieuwe innovaties en biedt daarvoor een combinatie van technische en sociale disciplines. In haar toekomstvisie ‘Shaping 2030’ gaat de Universiteit uit van wetenschappelijke uitdagingen die hun oorsprong vinden in maatschappelijke vragen: de mens staat daarbij voorop.
De Universiteit wil bijdragen aan een veilige, duurzame en digitale samenleving. Als enige campusuniversiteit in Nederland heeft de Universiteit ongeveer 11.000 studenten uit de hele wereld en 3.300 medewerkers. In 2019 is de universiteit, voor de vierde keer op rij, uitgeroepen tot meest ondernemende universiteit van Nederland.

VDL Groep: 105 bedrijven in 20 landen met 15.000 medewerkers

VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is een internationaal industrieel familiebedrijf met 105 bedrijven, verspreid over 20 landen met 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. In België is VDL met verschillende bedrijven gevestigd in Aalst, Aartselaar, Mol, Roeselare, Hamont-Achel en Poperinge.
VDL Groep is gespecialiseerd in toeleveringen en halffabricaten, maakt eigen eindproducten, zoals veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen en beschikt in Born (Limburg) over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt. De gecombineerde jaaromzet in 2020 bedroeg 4,7 miljard euro.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten