Het TEJO-Huis in Deurne ademt de geest van de omgekomen Nicole Martens uit Neerkant
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TEJO-Nederland

Binnenkort gaat in Deurne (Noord-Brabant) het tweede TEJO-Huis in Nederland open. Het is een inloophuis waar jongeren tussen 10-20 jaar laagdrempelig, onmiddellijk, gratis, anoniem, kortdurend en vrijwillig met hun vragen terecht kunnen bij vrijwillige, deskundige professionals. De onderliggende filosofie van het TEJO-Huis is het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties (VN). TEJO (Therapeuten voor Jongeren) is een Belgisch concept dat is opgezet om het welzijn van de jeugd te verbeteren en hen te ondersteunen in hun ontwikkeling. De hulp wordt gratis aangeboden door professionele therapeuten die op vrijwillige basis werken. TEJO is een vrijwilligersorganisatie die sinds 8 jaren in een 14-tal Belgische steden actief is. Het eerste TEJO-Huis in Nederland staat sinds 1 juni 2018 in Goes (provincie Zeeland). De totstandkoming van het inloophuis in Deurne is mede geïnspireerd door de sterke drijfkracht van de Neerkantse Nicole Martens, die op 17 juli 2014 omkwam bij de wereldschokkende MH-17 vliegtuigramp in Oost-Oekraïne.

Het initiatief en de daadkracht voor een TEJO-Huis in Deurne zijn afkomstig van Marja van de Pundert die als vrijwillig therapeut enige tijd bij TEJO in Brasschaat (België) werkte. Haar warme belangstelling voor een tweede TEJO-Huis in Nederland had ze al enige tijd gedeeld met haar hartsvriendin Nicole Martens uit Neerkant, een kerkdorp van Deurne. Ook Nicole was razend enthousiast geraakt, maar aan haar leven kwam op een gruwelijke wijze een einde. Op 17 juli 2014 stortte boven Oost-Oekraïne de MH17 neer, nadat de Boeing 777 was geraakt door een luchtdoelraket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen de 43-jarige Nicole.  En zij niet alleen. Ook haar Lief Jeroen (47) en hun kinderen Brett (17), Jinte (15), Amèl (12) en Solenn (9). Het complete gezin dus……! Het plotselinge verlies van haar vriendin Nicole met man en kinderen versnelde in hevige mate de motivatie van Marja om hun gezamenlijke doel, een TEJO-Huis in de woonplaats van haar overleden vriendin te realiseren.

Een luisterend oor, passende kosteloze hulp

Het gemeentebestuur van Deurne stond open voor een dergelijke voorziening, zeker ook vanwege de sterke wens van de bij de vliegtuigramp omgekomen inwoonster Nicole Martens. Vorig jaar werden de eerste stappen gezet voor een TEJO-huis. En inmiddels is het inloophuis aan de Ferdinand Bolstraat 2 in Deurne klaar. Binnenkort is de officiële opening. Het ideële doel van de twee hartsvriendinnen Marja en Nicole is gehaald. De wens van Nicole’s ouders is in vervulling gegaan.  Een aantal dingen in het TEJO-huis in Deurne herinnert aan Nicole. ,,Ze had een poster met een gek gedicht, dat helemaal bij haar paste. Dit gedicht is door mijn schoonzusje op een muur gezet. Er hangt een schilderij van haar. Als je binnenkomt, dan kom je een beetje bij haar. Het ademt Nicole, de manier waarop zij in het leven stond.”

“Jongeren zijn in een mooie, maar ook kwetsbare periode van hun leven.”

In Deurne wordt het belang gezien van het preventief in een vroegtijdig stadium in gesprek  gaan met jongeren en hiervoor een laagdrempelige voorziening creëren, waar zij met vragen terecht kunnen. Een luisterend oor, passende kosteloze hulp, waar ze alleen met naam en telefoonnummer gebruik van kunnen maken. Hierdoor wordt minder beroep gedaan op zwaardere vormen van zorg en jeugdhulpverlening. Niet alleen jongeren uit Deurne, maar alle jongeren uit de regio van Noord-Brabant en Limburg zijn welkom in het Deurnese TEJO-Huis.
Het bestuur van TEJO Deurne: ”Jongeren zijn in een mooie, maar ook kwetsbare periode van hun leven. Ze maken van alles mee, waardoor ze het even niet meer zien zitten, verdrietig zijn, gepest worden, boos zijn, het ze even niet lukt en ze komen er zelf niet uit. Er zijn geen wachtlijsten. Wij zijn onafhankelijk, wij zijn een ankerpunt voor de jongeren, die niet de stap naar de reguliere zorg willen maken dan wel wachten op hulp in de reguliere zorg.”

Basis is het Internationaal VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind

TEJO Deurne wil het persoonlijk welzijn van jongeren verbeteren en hen opnieuw in hun kracht zetten, zodat hun ontwikkelingsproces eenvoudiger en zorgelozer kan verlopen. Het bestuur streeft naar een goede samenwerking met en grote bekendheid onder jongeren en hun netwerk. Dit geldt ook met en voor het sociale- en zorgdomein. TEJO beschikt over een groot aantal gemotiveerde en deskundige vrijwilligers die willen voorkomen dat jongeren moeten wachten op acute zorg of meer en/of onnodig gebruik gaan maken van jeugdhulpverlening.
Het werk van TEJO is gebaseerd op het TEJO-Handvest. Op 20 november 2009 (verjaardag van het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind van 20 november 1989) zag in België de organisatie vzw ‘Jeugdtherapeuten Zonder Grenzen’ het levenslicht. Op 13 maart 2010 opende het eerste TEJO-huis de deuren in Antwerpen. Vanaf 2014 volgden tal van andere steden.

Noodzaak om vroeg te investeren in het leven van kinderen en jongeren

Stichting TEJO Nederland en Stichting TEJO Deurne zeggen de stem van de jongeren serieus te nemen. Ze hechten veel belang aan de bevordering van de mentale gezondheid van jongeren, zoals omschreven in het VN-Kinderrechtenverdrag. Het Verdrag verplicht de overheid, maar ook de maatschappij als geheel om jongeren serieus te nemen en te zorgen dat zij hun rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag kunnen uitoefenen.
TEJO: “Wij hopen dat er meer aandacht komt voor preventie en de noodzaak al vroeg te investeren in het mentaal welbevinden van jongeren. Aandacht hiervoor moet een veel grotere rol spelen in het leven van kinderen en jongeren. Op school, thuis en in de wijze waarop onze maatschappij is ingericht. Dit helpt hen nog beter om te gaan met de uitdagingen die ze tegenkomen in de overgang van kindertijd naar volwassenheid.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten