Ouders realiseren ‘eigen’ huis met zorg en begeleiding voor hun gehandicapte kinderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Stichting Wonen Zoals

Ongeveer tien jaar geleden vonden enkele ouders elkaar om een plan te bedenken voor een toekomstige kleinschalige woonplek voor hun kwetsbare jongvolwassen kinderen met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking. Binnenkort zien zij hun initiatief bekroond met een ‘eigen’ huis voor hun gehandicapte kinderen waarin ze zorg en begeleiding krijgen. Het staat in ’s-Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Daar gaan in oktober achttien jongeren (m/v) wonen. Het is een appartementencomplex waar elke bewoner zijn of haar appartement huurt. Er zijn twee gemeenschappelijke ruimtes. De 24-uurs zorg wordt betaald vanuit de Persoonlijke Gebonden Budgetten (PGB’s) van de jonge bewoners.

Wonen in een kleinschalige woonvorm, geïntegreerd in de maatschappelijke omgeving, is een belangrijke voorwaarde om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. De ouders hebben in overleg voor een professionele zorgverlener gekozen. Tot dusverre was het nog niet mogelijk voor de jongeren om zelfstandig te wonen. In een woonvoorziening komen ze helemaal tot hun recht. Binnen het complex is 24 uur per dag professionele zorg aanwezig die de bewoners waar nodig ondersteunt. Centraal staat geborgenheid, keuzevrijheid en zorg dat vereenzaming voorkomen wordt. Het solidair en gezamenlijk belang staat hierin voorop.
“Er zijn rolstoelkamers met extra brede schuifdeuren en een flexibele drempel naar de extra grote badkamer”, vertelt Frank Vos aan Omroep Brabant. Hij is een van de ouders die destijds het idee had om zelf voor de toekomst van zijn kinderen te zorgen. De ouders kennen elkaar van de speciale scholen waar de kinderen toen samen op zaten. Hun gezamenlijke droom was hun gehandicapte kinderen te laten wonen in een kleinschalige woonvorm niet te ver van de stad, maar toch in een rustige omgeving zodat zij, ook als ze volwassen zijn, volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.
Voor de inrichting van de algemene ruimtes en de bijzondere voorzieningen is geen overheidsfinanciering beschikbaar. “Daarvoor hebben we een crowdfundingsactie opgezet”, vertelt Frank. “Het gaat om de aankleding en inrichting van twee gezamenlijke ruimtes en de kamer van de slaapwacht. Daarvoor hebben we nog meubilair, potten, pannen, servies en kasten nodig. Bovendien is er ook nog geld nodig voor het brandalarmsysteem.” Op 1 oktober verhuizen de jongeren naar hun nieuwe thuis.

De toekomstige bewoners aan het woord over hun nieuwe huisvesting:

Wilt u de interessante, optimistische en soms ontroerende verhalen van de toekomstige bewoners over hun nieuwe huis lezen, klik dan hier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten