Start fietskoerier in Lier
Bron: De Grote Versnelling

Werkmmaat vzw wil zijn steentje bijdragen om het leven in de Antwerpse zuidrand nog veiliger en gezonder te maken. Daarom voorzien ze fietskoeriers met een elektrische bakfiets in functie van lokale ondernemers. Zij kunnen zo hun leveringen klimaatneutraal, sneller en zonder files versturen. De fietskoerierdienst kan ook als katalysator werken voor circulaire projecten. Werkmmaat vzw creëert op die manier ook tewerkstellingsplaatsen voor langdurig werkzoekenden in een job met toekomst.

Werkmmaat vzw werkt hiervoor samen met Stad Lier en het Brusselse Urbike.

Proefproject in coronatijden

Het idee voor een fietskoerier in Lier kreeg concrete vorm in de corona-periode. Werkmmaat vzw startte toen i.s.m. Stad Lier een ad-hoc fietskoerierdienst op. In de periode van de tweede lockdown (24/11/2020 tot 08/01/2021) reden de medewerkers van Werkmmaat met twee al beschikbare elektrische bakfietsen rond om pakjes van lokale handelaars gratis naar klanten te brengen en maaltijden van het sociaal restaurant (Mivas) tijdig bij senioren af te leveren.

Stad Lier zorgde voor de communicatie, betaalde een gedeelte van de werkuren en kocht een cargo-bak met bestickering aan voor de bakfiets.

Bert Wollants en Rik Verwaest, schepenen van respectievelijk mobiliteit en lokale economie Stad Lier: ”Tijdens een proefproject van 24 november 2020 t/m 8 januari 2021 konden Lierse handelaars eerder al gebruik maken van een gratis fietskoerierdienst voor de levering van hun pakketjes, als extra coronaondersteuning. In samenwerking met Werkmmaat vzw voorzag de stad 2 fietskoeriers met cargofietsen die voor leveringen zorgden in Lier en Koningshooikt. Dit proefproject werd ondertussen ook verlengd tot eind 2021 voor de commerciële piekperiodes: Pasen, Moederdag, Local Friday, Sinterklaas, Kerst (voor meer info: https://lier.be/fietskoerierdienst-voor-lierse-handelaars). Met de fietsdeal willen we vanuit Stad Lier een structureel aanbod van een fietskoerierdienst mee faciliteren”.

Daarnaast leverde Werkmmaat vzw ook maaltijden van het sociale restaurant aan senioren. Dankzij het tijdelijke project konden drie van de medewerkers, die anders technisch werkloos zouden zijn omwille van corona, toch aan de slag blijven.

Professionele fietskoerierdienst

Werkmmaat vzw merkte dat er veel vragen waren waar ze niet op konden inspelen: een constante dienstverlening met ook mogelijkheden voor zaterdag- en avondleveringen bijvoorbeeld. Of aangepaste technologie. Na evaluatie van het tijdelijke (nood)project, bleek er zowel bij de gemeentes in en buiten de regio en lokale handelaars veel vraag te zijn om deze service te continueren.

Dit deed het idee rijpen om een volwaardige en professionele fietskoerierdienst op te zetten, met meer mogelijkheden en een volwaardig begeleidingstraject voor de fietskoeriers.

Bram Dekoning, Coach Lier & Projectontwikkelaar Antwerpse Zuidrand Werkmmaat vzw: “Als lokale diensteneconomiebedrijf willen we haalbare jobs met toekomst creeëren. We creeëren werkplekken voor medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt met coaching- en opleidingsmogelijkheden. Doel is dat deze medewerkers uiteindelijk in het reguliere arbeidscircuit terechtkomen. Met de geplande fietskoerierdienst geven we een duurzame impuls aan een bloeiend en veilig Liers stadscentrum met florerende lokale handelaars”.

Circulaire projecten

Het duurzame transport van de fietskoerier biedt extra kansen, vooral voor circulaire projecten. Zo kunnen niet alleen maaltijden en producten geleverd worden, maar ook andere zaken (bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen en afval) terug meegebracht worden. Met de fiets geraak je immers overal, in het drukke centrum met de kleine straatjes, en tot bij de achterdeur. En dat alles zonder overlast of emissies.

Jobs

Bovendien zijn dit nuttige en leerrijke jobs voor de medewerkers van Werkmmaat vzw. De job is haalbaar voor verschillende profielen die door de vzw worden toegeleid. De job van fietskoerier is er eentje met toekomst, gezien de huidige ontwikkelingen in duurzame stadslogistiek.

Philippe Lovens, CEO Urbike: “We ondersteunen lokale besturen, vzw’s en bedrijven bij het opzetten van fietskoerierdiensten als een duurzaam economisch model dat sociale tewerkstelling oplevert. Urbike promoot het vervoer van goederen per fiets. Ons doel is bestelwagens en lichte vrachtwagens geleidelijk te vervangen door cargofietsen voor de laatste kilometers.”

Uitwisseling van kennis en ervaringen via De Grote Versnelling

De Grote Versnelling heeft als doelstelling het fietsbeleid te versnellen en te verdiepen. Drie grote ambities liggen hieraan ten grondslag: hoger fietsgebruik (20% van de verplaatsingen in Vlaanderen tegen 2025 met de fiets), veiliger fietsverkeer (Vision Zero tegen 2040) en een nauwere aansluiting tussen het functionele en recreatieve fietsgebruik.

Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken: “In deze fietsdeal van De Grote Versnelling komen twee heel mooie initiatieven samen: het gebruik van de fiets als transportmiddel en het bieden van een job aan langdurige werkzoekenden. Wanneer we kijken naar het vermijden van files, kan transport per fiets een enorme ontlasting betekenen voor de verkeersdrukte. Dit past dan ook volledig in mijn visie op duurzaam en groener vervoer.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten