Kostenbesparing bij botbreuken: geen gips, geen controlebezoek en geen röntgenfoto
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s Catharina Ziekenhuis

Goed nieuws uit het Eindhovense Catharina Ziekenhuis. Mensen met bepaalde botbreuken hoeven voortaan niet meer terug te komen voor een controlebezoek. Dat is niet alleen patiëntvriendelijk, het scheelt ook in de kosten van een röntgenfoto en gips is ook niet altijd nodig.  De nieuwe werkwijze is gebaseerd op een zorgreorganisatie uit het Verenigd Koninkrijk en Schotland. Uit onderzoek blijkt dat herhaalconsulten daar met 88% afnamen en beeldvorming met 75%. De patiënttevredenheid bleef met 95-98% hoog en gelijk aan patiënten die wel terugkwamen voor controle. Ook de uitkomst van de behandeling bleef gelijk.

“De ervaring leert dat sommige letsels altijd goed genezen. Denk aan bepaalde breuken van de teen, vinger, onderarm en enkel“, verduidelijkt orthopedisch chirurg Niek Schepel van het Catharina Ziekenhuis. Patiënten met deze botbreuken werden tot nu toe standaard teruggezien op de polikliniek of gipskamer. De ervaring leert dat sommige letsels in principe altijd goed genezen, waardoor de controle op de polikliniek of gipskamer overbodig is. 

Niek Schepel: “Patiënten krijgen een brace of drukverband die zij zelf kunnen verwijderen. Uiteraard ontvangt de patiënt hier de nodige instructies voor. Er is een speciale app ontwikkeld waar meer informatie en oefeningen te vinden zijn. Het standaard controlebezoek en de röntgenfoto komen hiermee te vervallen.”
De orthopedisch chirurg verwacht jaarlijks in het Catharina Ziekenhuis ruim 900 patiënten op deze manier te kunnen behandelen. “Dat scheelt veel onnodige ziekenhuisbezoeken. Maar nog belangrijker voor de patiënt: we bieden alleen zorg die écht waarde toevoegt voor de patiënt.”

Het Eindhovense ziekenhuis heeft het zorgidee overgenomen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, dat ermee in 2019 als eerste ziekenhuis in Nederland op grote schaal is begonnen. Het Amsterdamse ziekenhuis doet ook wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van deze nieuwe werkwijze op medisch inhoudelijk, financieel en logistiek gebied in Nederland.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is in de regio Zuidoost-Brabant tot nu toe het enige ziekenhuis met deze vernieuwde werkwijze. Niek Schepel hoopt dat andere ziekenhuizen dit initiatief snel overnemen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten