Mee bepalen waar nieuwe bomen komen in je stad?
bron: Stad Mechelen

Dat kan vanaf nu in Mechelen. Alle Mechelaars kunnen locaties in hun buurt doorgeven waar extra bomen geplant kunnen worden via de digitale ‘Bomenkaart’. Ze kunnen bovendien meewerken aan het vervolledigen van de databank met bestaande bomen.

Bomenkaart

Om de Mechelaar meer inzicht en meer betrokkenheid te geven bij het bomenbestand van de stand, staat vanaf vandaag de digitale ‘Bomenkaart’ online. Deze kaart geeft de bomen die er al staan weer, maar nodigt de Mechelaar ook actief uit om nieuwe suggesties te doen. Schepen Princen vertelt: “Het hoofddoel van de kaart is simpel: ken je een locatie bij jou in de buurt waar nog plaats is voor één of enkele bomen, dan duid je die locatie aan op de kaart en geeft eventueel een suggestie van de soort die er zou passen. We zullen alle suggesties bekijken om zo in elk plantseizoen een hele reeks bomen te kunnen planten. Daarnaast willen we ook een beroep doen op de kennis van de Mechelaar om onze eigen databank aan te vullen: van bomen die aangeduid zijn met een rood symbool zitten nog niet alle details in de databank, wie dit wil kan ons helpen door de bomensoort door te geven of een foto van de boom in kwestie door te sturen.”

Op de Bomenkaart zullen de Mechelaars op dit moment 3 verschillende kleurencodes terugvinden: bij groen staat er een boom en zijn alle details bekend, een witte markering geeft een plaats aan waar iemand anders reeds een suggestie voor doorgaf, de rode symbolen zijn bestaande bomen waarvan nog niet alle details in de databank zitten.

Vergroenen

De Bomenkaart past binnen de ambitie van de stad Mechelen om het openbaar domein te vergroenen via het versterken van de biodiversiteit van de perken, het aanleggen van nieuwe parken en tuinen, het ontharden van overgedimensioneerd asfalt en beton en natuurlijk het planten van bomen. Schepen van openbare werken en natuur en groenontwikkeling Patrick Princen legt uit: “Het vergroenen van de stad is de beste manier om onze stad gezond te houden, nu en in de toekomst. Het planten van bomen is daar een belangrijk onderdeel van. Via het ‘Bomencharter’ hebben we ons geëngageerd om samen met alle spelers op Mechels grondgebied 87 000 bomen of 1 per Mechelaar aan te planten tijdens deze legislatuur, we hebben de lat daarmee zeer hoog gelegd.”

De grootste aantallen bomen worden uiteraard geplant bij de creatie van nieuw bos, vooral in het kader van de ontwikkeling van het ‘Beschermd Natuurpark Rivierenland’, de Mechelaars wordt gestimuleerd dit te doen – bijvoorbeeld via de campagne ‘Boom zoekt grond’ -,  maar ook op het openbaar domein worden veel extra bomen aangeplant. Omdat er toch soms bomen moeten verdwijnen, heeft de stad bovendien de ambitie om elke gevelde boom 3x te compenseren. Om alle ambities en doelstellingen te halen is de stad dan ook steeds op zoek naar nieuwe locaties om bomen aan te planten. Via de Bomenkaart doet de stad hiervoor vanaf nu ook structureel beroep op de kennis van de Mechelaar.

www.mechelen.be/bomenkaart

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten