De echo van Cor – Laat iedereen zijn zoals ie wil zijn!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Laat iedereen zijn zoals ie wil zijn!

De voorbije week is er weer heel veel goed nieuws voorbij gekomen. Zoals het bereiken van een mijlpaal in onderzoek naar Pancreaskanker. Men heeft cellen in de pancreas ontdekt die lijken op kanker. Onderzoek naar die cellen levert hoogstwaarschijnlijk meer inzicht op hoe men de kanker in de toekomst kan bestrijden. Een prima ontwikkeling dus. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Daar werkt de gemeente Eindhoven aan. Het gemeentebestuur gaat de komende drie jaar jongeren begeleiden naar een gezondere leefomgeving. Gezondere voeding, betere leefstijl, betere sociale omstandigheden e.d. creëren door o.m. sportverenigingen, scholen en bedrijfsleven hierbij in te schakelen. Natuurlijk, drie jaar is mooi, maar als het blijkt te werken dan wél graag voortzetten voor onbepaalde tijd en over een groter gebied, bijvoorbeeld over heel Nederland en België.

Een ander mooi initiatief in Eindhoven is het maken van veganistische burgers, snacks, worsten en curries van groenteafval. Hoe super goed is dat! Meer groenten en minder restafval, daar kan ik zelfs niets negatiefs over verzinnen (normaliter maak ik wel een kanttekening). Dit Food is echt Love.

Als je die lekkernijen dan ook nog rondbrengt met een bakfiets zoals in Mechelen, dan ziet de toekomst er nog een stuk zonniger uit. In vier jaar tijd subsidie voor 52 bakfietsen voor lokale ondernemers is echt een hele mooie score en goed voor iedereen in de stad. Dus gáán met die banaan!

Wat ook prima is voor de mensen is Topsport, zoals we vorige keer ook al besproken. Mensen worden gemotiveerd om meer te bewegen en dat is oké toch. Dan zal het ook geen probleem zijn om bestuurders te vinden voor al die mooie bakfietsen. Hoe meer hoe beter.

Meer goed nieuws over en voor het milieu zijn de droogmachines in Rwanda tegen voedselverspilling. Deze machines worden gebruikt om o.m. graan en mais beter te bewaren door het te drogen. Zeker in Afrika, dat toch kampt met een groot voedseltekort, is dit natuurlijk geweldig. Als er een keer een goede oogst is (veel oogsten mislukken) kan men die ook beter bewaren. Goed bedacht.

Wat is er nog meer te melden aan goed nieuws!?
Ziekenhuizen en apotheken die hun geneesmiddelen beter gaan beschermen tegen commerciële farmaceuten. Ze gaan zelf hun nieuwe medicijnen registreren, zodat de aasgieren (de farmaceutische industrie) er geen slaatje uit kunnen slaan. Hier word ik wel blij van!

Ook leuk is dat er een herbruikbare satelliet is gelanceerd, herprogrammeerbaar zodat hij voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Top idee.

Dit zal wel een gevolg zijn van betere samenwerking tussen academische kennis en industriële praktijk. Dat moeten we vaker doen naar voorbeeld van de Universiteit Twente en de VDL Industriële Groep in Eindhoven

Dan een aantal nieuwe woonvormen.
Ouders die een eigen huis realiseren voor hun gehandicapte kinderen. Klein maar fijn, mooi initiatief wat mij betreft.

In Aarle-Rixtel komt een nieuwe woonvorm die het gat vult tussen thuis wonen en een verpleeghuis. Een appartementencomplex voor mensen mét en zonder zorgvraag. Naar elkaar omkijken als dat nodig is, elkaar helpen waar nodig, een ideale situatie voor de toekomst.

Ook mooi is het inloophuis voor jongeren in Deurne die met vragen/problemen zitten. Ze kunnen daar terecht bij vrijwillige professionals. Topinitiatief ook weer.

Tot slot voor deze week: grote steden in Noord-Brabant pakken actief de strijd op tegen straatintimidatie. Het zou echt een doorbraak zijn als dat gaat lukken. Ik hoop het van ganser harte! Vooral jonge meisjes, vrouwen en LHBTIQ’ers hebben er last van helaas. Laat iedereen zijn zoals ie wil zijn! Het heeft echt hoge prioriteit. We willen niet terug naar het feodale tijdperk!

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Ik wordt echt blij van jullie positieve instelling op allerlei verschillende gebieden.
    Echter, de farmaceutische industrie wegzetten als aasgieren is wel wat kort door de bocht.
    AIDS en Covid bijvoorbeeld zijn uiteindelijk niet door ziekenhuizen of apotheken onder controle gekomen. Maar wel door de farmaceutische industrie. Dat zij er goed garen bij spinnen is overigens wel evident.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten