Het hart resetten waardoor alles weer ‘klopt’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Hart- en Vaatcentrum

Technische innovaties in de medische wereld. Cardiologen die hartpatiënten behandelen met het dotteren van vaten, hartritmes meten en ongewenste prikkels naar het hart weg branden of koelen. Ze doen het met steeds geavanceerdere technieken en hulpmiddelen. De cardiologen van het Eindhovense Catharina Hart- en Vaatcentrum worden in Nederland beschouwd als de koplopers bij de toepassing van technische innovaties. “In de Brainport-regio is heel veel innoverende technische kennis aanwezig. Daar profiteren indirect onze patiënten van, want wij kunnen werken met de allermodernste technieken”, aldus cardioloog Tim Simmers.

Onlangs implanteerde hij een hartmonitor zo groot als een paperclip. En begin juli kreeg een patiënt de nieuwste versie van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD), die via een app heel eenvoudig uit te lezen is. “Weer een stap voorwaarts”, aldus Tim Simmers, die aangeeft dat zijn werkzaamheden sinds zijn aanstelling tot cardioloog een enorme technische vlucht hebben genomen.
De nieuwste ICD die hij onlangs plaatste, wordt ingezet als preventie van plotselinge hartdood bij patiënten met een verminderde hartfunctie en die risico lopen vanwege levensbedreigende abnormale hartritmes. Deze abnormale ritmes kunnen optreden wanneer het hart te snel of chaotisch klopt, waardoor het hart niet in staat is om het bloed effectief rond te pompen. “Die ICD reset het hart, waardoor alles weer klopt”, verduidelijkt Tim Simmers.
Maar deze nieuwe ICD kan weer meer. Het apparaat dat net onder de huid, ter hoogte van het hart is ingebracht, is gekoppeld aan een veilige mobiele app om te kunnen communiceren tussen de patiënt en de arts. De app stelt de patiënt bijvoorbeeld in staat vaker met zijn zorgteam in contact te komen door toegang te bieden tot de eigen ICD-gegevens.

Artsen kunnen hun patiënten op afstand bewaken

Via de app kunnen artsen hun patiënten op afstand bewaken, waardoor afwijkingen sneller kunnen worden geïdentificeerd. “We zijn er gewoon sneller bij, waardoor we een opkomend probleem direct kunnen tackelen. Dat is in het voordeel van de patiënt, want die zal minder klachten ervaren. En het bespaart kosten, omdat de behandeling in veel gevallen minder ingrijpend is.”
De nieuwste ICD is dus van alle markten thuis. “Het geeft ons artsen wat we nodig hebben om de beste zorg te bieden, waarbij we elke seconde optimaal benutten. Het biedt niet alleen levensreddende behandelingen, maar verzendt ook daadwerkelijk gegevens naar ons. Wanneer de patiënt op de eerste hulp arriveert, weten we al wat er met hem aan de hand is.”
Cardioloog Tim Simmers: ”Mooi toch, techniek!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten