Tien slimme manieren waarop mensen wereldwijd de klimaatstrijd aangaan
Auteur: Lin Taylor - bron: IPS - Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Dit zijn enkele slimme oplossingen die gemeenschappen van over de hele wereld toepassen om het gevaar van een opwarmende aarde af te wenden:

1. Pokemonachtige app om Indonesische bossen te redden

Een Indonesische app die ontwikkeld werd door middel van crowdsourcing, appelleert aan de competitiedrang van zijn gebruikers. Door games te spelen in de stijl van Pokemon Go brengen gebruikers het landgebruik in hun gebied in kaart. Zo dragen ze bij aan de bescherming van bossen en inheemse volkeren in de uitgestrekte archipel.

2. Kunstmatige intelligentie-instrumenten die de wacht houden en waarschuwen

AI-toepassingen en digitale instrumenten worden steeds vaker ingezet om klimaatnoodgevallen te voorspellen en de impact ervan te beperken. Zulke technologie wordt gebruikt om noodsignalen te verzenden in het geval van natuurrampen in Japan. In het Amazonegebied wordt het gebruikt om ontbossing te monitoren. China ontwerpt op die manier groenere en slimmere steden.

3. Boerinnen in Zanzibar kweken sponzen om het hoofd boven water te houden

Lokale gemeenschappen op het Tanzaniaanse eiland zien het visbestand snel achteruitgaan. Vrouwelijke Zanzibari leren daarom zwemmen zodat ze natuurlijke zeesponzen kunnen kweken die klimaatschokken kunnen weerstaan. Op die manier willen ze hun inkomen beschermen. De vrouwen oogsten ze, maken ze schoon en verkopen ze aan winkels en toeristen en garanderen zo hun inkomen.

4. Vrachtschepen aangedreven door wind

Twee eeuwen nadat de eerste stoomschepen op steenkool de Atlantische Oceaan overgestoken hebben, ontwerpt een Zweeds bedrijf een futuristische flashback: een gigantisch, door wind aangedreven vrachtschip dat kan bijdragen aan het beëindigen van het fossiele tijdperk en het beteugelen van de klimaatverandering.

5. Slimme pompen op zonne-energie tegen de Afrikaanse droogte

Hightechpompen brengen ondergrondse reservoirs van zoet water in kaart in Afrika. Met de data die ze aanbrengen kunnen landbouwers voorkomen dat de reservoirs droog komen te staan. De pompen op zonne-energie worden gebruikt door duizenden kleinschalige boeren in 15 Afrikaanse landen, waaronder Kenia en Oeganda. Het is voor hen een goedkopere en groenere oplossing dan de tegenhangers die aangedreven worden door diesel of benzine.

6. Geiten en schapen als brandweerlieden

Omdat de dreiging van intenser wordende bosbranden als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt, wenden Europese landbouwers zich tot een eeuwenoude pastorale praktijk: het laten grazen van geiten- en schapenkuddes in dichte bossen, waardoor de branden minder gevoed worden.

7. Brandweer gebruikt technologie om branden beter te voorspellen

Omdat de Verenigde Staten te maken hebben met ongeziene bosbranden, gebruiken brandweerbrigades kunstmatige intelligentie en statistische modellen om op voorhand in kaart te brengen hoe de branden zich zouden kunnen verspreiden.

8. Indiase vrouwen wapenen zich tegen extreme hitte met een likje verf

Vrouwen in een Indiase sloppenwijk schilderen hun tinnen dak met witte reflecterende verf; een eenvoudige maatregel die mensen helpt om koeler te blijven tijdens dodelijke hittegolven.

9. Hightech rekbaar garen dat elektriciteit opwekt

Een internationaal team van groengezinde wetenschappers ontwikkelde een rekbaar garen gemaakt van koolstofnanobuisjes – dat bestaat uit minuscule strengen koolstofatomen die tot 10.000 keer kleiner zijn dan een haar – dat elektriciteit opwekt uit natuurlijke bronnen.

10. Bogota bepaalt de groene toekomst van zijn transport via crowdsourcing

De hoofdstad van Colombia wil naar een netto-nuluitstoot tegen 2050 en de inwoners hebben een grote inbreng. De gemeente vraagt hoe zij dat doel willen bereiken, waardoor meer fietspaden, elektrische bussen en kabelliften intussen in de plannen zijn opgenomen.

Dit stuk verscheen oorspronkelijk bij Thomson Reuters Foundation

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten