De echo van Cor – Niets doen is geen optie
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Niets doen is geen optie

Weer een mooie cartoon over de vogelgriep in België. Die heerst er niet meer gelukkig.  Jammer dat dit niet geldt voor Corona. De cartoon zou hier zo een-op-een voor gebruikt kunnen worden.

Wel corona gerelateerd goed nieuws is dat chronisch zieken en gehandicapten na lange tijd weer eens een paar dagen op vakantie kunnen. Dit kan in de speciale Rode Kruis-bungalow in Someren of op het Zonnebloemschip voor een reisje niet langs de Rijn maar erop of erin, daar moet ik nog even over nadenken. In ieder geval fantastisch dat dit weer kan.

Als ezelsbruggetje naar het volgende artikel zijn het helaas mensen met een handicap: in Amerika wordt eindelijk het pesticide Chloorpyrifos verboden. Had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren! Het spul wordt gebruikt op o.m. fruitbomen, maar ook op broccoli en bloemkool. Je kunt er hersenbeschadiging van krijgen. Je snapt toch niet dat zoiets gefabriceerd wordt, die vuiligheid! Goed dat het nu niet meer gebruikt mag worden, maar wel meteen ook de rest van die rommel nakijken. Of niet dan!
Ook zo’n rommeltje waren de CFK’s. Dat spul werd gebruikt in koelsystemen en tast de ozonlaag aan. Goed dat dit spul al jaren geleden verboden werd. Ik weet dit nog goed als diepvriesspecialist.

Meer goed nieuws op milieugebied is dat in Eindhoven een machine ontwikkeld is (eigenlijk twee) die van verzameld plastic herbruikbare mondkapjes maakt voor Oeganda. Een machine voor het kapje en een voor het filter. En allemaal recyclebaar. Goed bedacht wat mij betreft.

Wat meldt de Goed Nieuwssite nog meer? Kleding huren in plaats van kopen. Op zich een leuk idee. Altijd de laatste mode aan je kont hangen is leuk en duurzaam. Goed idee, als het maar wel gewassen binnenkomt, anders pas ik alsnog. Als ik me dat ga visualiseren …..

Duurzaam is ook de strijd tegen ontbossing door middel van smartphones in combinatie met o.m. drones. Goede zaak. Niet alleen je telefoon gebruiken om mensen te beledigen via twitter, maar om de bossen te beschermen! Dat zouden meer mensen moeten doen en niet alleen in het Amazonegebied.

Tot slot een duurzame en slimme snelweg bij Oirschot om alle nieuwe toepassingen uit te testen. Goed idee, net zoals minder autorijden en meer thuiswerken voor wie het kan.

En alweer in Brabant: een door DAF gesponsorde top-elektronenmicroscoop. Dit om onderzoek naar verbetering van kwaliteit van leven te doen. Probeer (zieke) mensen kwaliteit van leven te geven en niet noodzakelijk een langer leven. We weten dit nog uit de vorige editie van de wekelijkse Nieuwsbrief van Goed Nieuws.

Dan nog Lieke en Karan. Ze vervullen hun droom in India door een groei-leer-werk-centrum te starten voor de lokale bevolking (en die is groot in India). Alle respect dat mensen zoiets doen. Zeker als het duurzaam en zelfredzaam is, zoals hun project Adara. Maar is het voldoende om India op zo’n kleinschalige manier met die enorme bevolking een goede toekomst te garanderen? Ik weet dat niets doen ook geen optie is, maar de overheid zal vol aan de bak moeten om iedereen kwaliteit van leven te bieden.

Tot de volgende echo.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten