Extra stimulans voor vernieuwingen in land- en tuinbouw door samenwerking
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ZLTO

Noord-Brabant krijgt een zogeheten Green Techport, een platform waarin agrariërs, bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap samenwerken voor innovaties in land- en tuinbouw.

Dit maakte de voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Wim Bens, onlangs bekend in een interview met het Brabants Dagblad. Samen met het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft de boerenorganisatie het initiatief genomen voor het project, dat een extra stimulans moet geven aan vernieuwingen in de land- en tuinbouwsectorsector.

De Green Techport gaat zich specifiek richten op plantaardige boerenbedrijven en tuinders. ,,Behalve veeteelt hebben we in Noord-Brabant met name in het westen veel van zulke akker- en tuinbouwondernemingen. Denk aan de  aardbeien- en bomenteelt rond Zundert, tomaten en paprika’s van glastuinders in onder meer het Agro Food Cluster in Dinteloord en aardappelen en suikerbieten van de kleigronden”, aldus Wim Bens.
De ZLTO-voorzitter denkt dat door onder meer snelle ontwikkelingen rond duurzaamheid en bodembeheer ook in deze sector Brabant-breed veel winst valt te behalen door innovatie. ,,De vraag is dan hoe we overheid, onderwijs, kennisinstellingen en ondernemers het best kunnen verbinden met de agrarische sector met het oog op die nieuwe ontwikkelingen.”

Niet alleen innoveren, ook uitbreiden

De boerenorganisatie wil niet alleen innoveren, maar zegt in de provincie ook uitbreiding te zoeken voor bijvoorbeeld glastuinders en zachtfruit- en bomentelers. ,,Mede daarom willen we ook meer verbinden met het provinciehuis om alles op een hoger plan te krijgen.” Een voorbeeld van innovatie in de landbouw is carbon farming, een nieuwe methode waarbij onder meer bepaalde groenbemesting en gewasrotatie ertoe bijdragen dat meer koolstoffen in de bodem blijven en niet in de atmosfeer komen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten