Studenten uit de hele wereld zoeken naar biosensoren om mogelijke nieuwe pandemie te voorkomen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e

Veertien studententeams uit de hele wereld presenteren 3 september tijdens de SensUs-competitie het onderzoek naar hun biosensoren die snel en makkelijk het griepvirus in speeksel meten. Hiermee lopen zij vooruit op de bestrijding van een mogelijke nieuwe pandemie na COVID-19. Volgens veel wetenschappers is er immers een grote kans dat een volgende pandemie zal worden veroorzaakt door het influenzavirus. Het verbeteren van bestaande tests is essentieel om het monitoren en bestrijden van een dergelijke crisis makkelijker te maken.

De internationale wedstrijd wordt georganiseerd door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het is de zesde keer dat de SensUs-competitie plaatsvindt. Het doel van de wedstrijd is om de ontwikkeling van snelle en geavanceerde testmethoden te stimuleren. Dit jaar worden de metingen in speeksel gedaan, omdat speeksel gemakkelijk en snel toegankelijk is voor testgebruikers.

Elk jaar komen studenten met creatieve ideeën

Volgens Menno Prins, hoogleraar moleculaire biosensoren aan de TU/e en initiatiefnemer van de competitie, is het ontwikkelen van zo’n biosensor niet eenvoudig. “De sensoren moeten snel, gevoelig en betrouwbaar zijn, maar ook eenvoudig in het gebruik en goedkoop om te maken.”
Zijn ervaring is dat studententeams elk jaar met zeer creatieve ideeën komen. “Ze denken multidisciplinair en brengen elementen samen die je nodig hebt om tot een succesvol prototype te komen.”

Een jury bestaande uit 26 professionals met expertise op het gebied van innovatie en biosensoren zullen de teams beoordelen aan de hand van online pitches en de testresultaten.  
De teams worden beoordeeld in onder meer de categorieën creativiteit en marktpotentieel. Er is ook een publieksprijs; geïnteresseerden mogen hun stem uitbrengen via www.digital.sensus.org.

Internationaal platform voor groei en innovatie in de gezondheidssector

De 14 deelnemende studententeams zijn afkomstig van vier verschillende continenten. Door de samenwerking van studenten, partners en experts uit verschillende expertisevelden te stimuleren, vormt SensUs een internationaal platform dat ruimte biedt voor groei en innovatie in de gezondheidssector.
Menno Prins: “Het uiteindelijke doel van SensUs is dan ook om met elkaar in gesprek te gaan en te kijken hoe we als collectief biosensor innovaties kunnen versnellen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten