Gratis Energiebox en advies voor besparing op gas en stroom
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto eindhovenduurzaam.nl

3800 Eindhovense huishoudens hebben afgelopen jaar een Energiebox en advies gekregen om stroom en gas te besparen. De gemiddelde besparing is zo’n 113 euro per jaar, zo blijkt uit onderzoek. De Energiebox is een cadeautje van de gemeente Eindhoven en vier Eindhovense woningcorporaties. Het doel is inwoners persoonlijk te adviseren over de manier waarop ze kunnen besparen op hun energieverbruik en hen aan te moedigen om duurzaam te leven.

Daarvoor zijn elf energiecoaches en twee coördinatoren aan het werk, allemaal 50-plussers die uit de bijstand komen. Een aantal energiecoaches in Eindhoven is inmiddels al doorgestroomd naar een reguliere baan.In de Energiebox die huurders en woningeigenaren ontvangen zitten:

  • Een ledlamp
  • Radiatorfolie
  • Een douchetimer
  • Een thermometer
  • Een stekkerdoos
  • Een doorvoerstekker
  • Tochtlint
  • Diepvries / koelkast thermometer

De Energiebox kost 229 euro en het advies van de coaches 168 euro. De corporaties nemen deze bedragen voor hun rekening. De gemeente maakt daarvoor gebruik van een subsidie van de rijksoverheid.

Ledlampen, stekkerdoos en koelkastthermometer zijn het meest populair

Uit onderzoek van de corporaties blijkt dat 80 procent van de huurders de ledlampen uit de Energiebox in gebruik heeft genomen. Ook de stekkerdoos met aan/uitknop (om niet alleen apparaten uit te zetten maar ook een einde te maken aan het sluipverbruik) en de koelkastthermometer zijn populair. Op basis van de ervaringen zijn inmiddels drie verschillende dozen met besparingsmateriaal samengesteld waaruit deelnemers kunnen kiezen, afhankelijk van het soort woning of de gebruikte energiesoort als gas en elektriciteit.

Sluipverbruik, korter douchen en wassen op lagere temperatuur beste tips

Van de tips die de energiecoaches gaven, zijn het tegengaan van sluipverbruik, korter douchen en wassen in de wasmachine op lagere temperaturen het meest opgevolgd, zo is uit onderzoek naar voren gekomen. De ontvangers van de Energiebox toonden zich over het algemeen zeer tevreden en gaven een 8,3 als rapportcijfer. Zo’n 90 tot 95 procent zegt de Energiebox ook aan te bevelen aan anderen.
Ook blijkt 20 procent van de ondervraagden grotere besparingsmaatregelen te laten uitvoeren, zoals het plaatsen van isolatie, zonnepanelen of warmtepompen.

Rapport met relevante tips en inschatting besparingEindhovenaren ontvangen een uitnodiging van hun gemeente, woningcorporatie, werkgever of leverancier. En kunnen zich dan online of telefonisch aanmelden. Een medewerker van de Energiebox belt vervolgens voor het maken van een afspraak. Na de overhandiging en het gesprek ontvangen ze een rapport met relevante tips en een inschatting van de besparing in euro’s.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten