Belg ontzettend trots en gelukkig met paralympische medailles
bron: VUB - Afbeelding van Javier Robles via Pixabay

De Belgische bevolking vindt dat de Paralympische Spelen/prestaties belangrijk zijn en dat deze zeker in de aandacht mogen komen. De Belgen beschouwen de Paralympische atleten als rolmodellen voor jongeren met een beperking (86%) en vinden dat zij actief moeten worden ingezet om G-sport te promoten (79%). De specifieke cijfers voor Belgen met een fysieke beperking bevestigen deze stellingen. Verder vindt de Belg ook dat deze atleten zorgen voor de inclusie van mensen met een beperking in onze maatschappij (82%). De goede Paralympische prestaties leiden, net zoals goede prestaties op de Olympische Spelen, tot trots en geluk bij de Belgische bevolking (respectievelijk 77% en 70%).

Het onderzoek

In juli 2021 werd voor een 3e maal een bevolkingsbevraging gehouden bij 1000 Vlamingen en 1000 Walen/Brusselaars waarbij er werd gepolst naar de maatschappelijke impact van topsport, hun sportvoorkeuren en -kennis, de betalingsbereidheid aan topsport en welke topsporters als rolmodel fungeren. Daarnaast loopt ook een maandelijkse korte vragenlijst om de maatschappelijke impact van topsport te kunnen monitoren. De steekproef voor alle vragenlijsten was representatief voor woonplaats, geslacht, leeftijd, arbeidsstatus, onderwijsniveau, migratieachtergrond en personen met een handicap. In dit rapport staan de voorlopige kernbevindingen omtrent de Paralympische Spelen.

Door de uitbraak van COVID-19 werden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio uitgesteld van de zomer van 2020 naar 2021 (Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021). De dataverzameling werd bijgevolg eveneens tijdelijk gepauzeerd na de uitbraak van COVID-19 en is herstart in het Olympische jaar 2021.  

Bevraging rond de Paralympische Spelen

In het derde grote meetmoment werden zowel in Vlaanderen als Wallonië/Brussel 13 stellingen omtrent de Paralympische Spelen bevraagd. Over de hele lijn lijkt de Belg grote waarde te hechten aan de Paralympische spelen, de Paralympische sporters en de media-aandacht ervoor.

Wat is de publieke waarde van de Paralympische Spelen voor de Belgen?

De Belgische bevolking hecht grote waarde aan de Paralympische Spelen:

 • Zo vindt maar liefst 73 % van de Belgische bevolking het belangrijk dat ons land medailles kan winnen op de Paralympische Spelen (tov 70 % bij OS)
 • 4 op 5 Belgen (80%)  vindt dat een medaille halen op de Paralympische Spelen even belangrijk is als er één behalen op de Olympische Spelen. 12% is neutraal in zijn/haar antwoord en slechts 8% van de Belgen hecht minder waarde aan een Paralympische medaille.

Belgen ervaren trots en geluk bij de prestaties van de Paralympische atleten:  

 • 77 % van de Belgische bevolking is het er (helemaal) mee eens dat ze trots zijn op onze Paralympische topsporters wanneer ze goed presteren (tov 73 % bij OS)
 • 70 % van de Belgische bevolking geeft aan dat de prestaties van onze Paralympische topsporters hen gelukkig maken (tov 67 % bij OS)
 • 77 % van de Belgische bevolking is het er (helemaal) mee eens dat Paralympische topsportprestaties bijdragen tot het internationaal imago van ons land (tov 81 % bij OS)

Wat is de rol van de Paralympische atleten in de maatschappij?

Paralympische atleten fungeren als rolmodellen

 • 86 % van de Belgische bevolking is het er (helemaal) mee eens dat onze Paralympische topsporters rolmodellen zijn voor jongeren met een beperking (tov 82 % bij OS). Slechts 5 % van de bevolking geeft aan dat ze het (enigzins) oneens zijn met deze stelling. Opvallend is dat de Belg aangeeft dat de Paralympische sporters nog meer als een rolmodel fungeren dan de Olympische atleten. 82% van de Belgen gaat (helemaal) akkoord dat onze Olympische sporters rolmodellen zijn voor de jongeren.
 • Meer dan 4 op 5 Belgen (82 %) gaat akkoord dat de Paralympische topsporters de inclusie van mensen met een beperking in de maatschappij kunnen bevorderen
 • Bijna vier op vijf Belgen (79%) vindt dat de Paralympische topsporters zich actief moeten inzetten om G-sport te promoten bij jongeren met een beperking

De respondenten met een fysieke beperking bevestigen deze cijfers:

 • 4 op 5 Belgen met een fysieke beperking beschouwen onze Paralympische topsporters als rolmodellen voor jongeren met een beperking (82%). Bij Belgen met een mentale beperking geeft 3 op 5 aan dat Paralympiërs rolmodellen zijn voor jongeren met een beperking (64%).

Hoe staat de Belgische bevolking tegenover G-(top)sport?

De Belg wilt dat personen met een beperking kunnen deelnemen aan (top)sport

 • 81 % van de Belgische bevolking is het er mee eens dat de para-atleten (financieel) gesteund moeten worden om deel te nemen aan de Paralympische Spelen. Sterker nog, maar liefst 56% van de respondenten geeft aan helemaal akkoord te zijn met deze stelling.
 • 84 % van de Belgische bevolking is het er (helemaal) mee eens dat personen met een beperking moeten kunnen sporten naargelang hun behoeften en mogelijkheden, al dan niet in een reguliere sportclub

De Belgische bevolking volgt graag G-sport via de media

 • Meer dan de helft van de bevolking (60 %) volgt graag de Paralympische Spelen op TV
 • Deze cijfers liggen nog hoger bij de Belgen met een fysieke beperking (64%) en deze met een verstandelijke beperking (69%)
 • 58 % van de Belgische bevolking geeft zelf aan dat ze G-sport in het algemeen meer op tv willen volgen (live evenementen of verslaggeving)
 • Ook hier tonen de Belgen met een fysieke beperking (68%) en verstandelijke beperking (67%) een grotere interesse

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten