Recycleerbare wieken maken windmolens nog duurzamer
bron: IPS- Afbeelding van Frank Magdelyns via Pixabay

Siemens heeft een nieuw materiaal ontwikkeld voor de wieken van windmolens, dat gerecycleerd kan worden. Daarmee kunnen nu voor het eerst alle onderdelen van een windmolen hergebruikt worden.

Tot nog toe was gemiddeld 85 procent van een windturbine recycleerbaar, maar de wieken bleven een probleem. Ze zijn meestal gemaakt uit hout- en koolstofvezels in combinatie met bijzonder sterke harsen. 

Die maken het erg moeilijk – en duur – om de componenten in de afvalfase te scheiden, waardoor de wieken nauwelijks te recycleren zijn. De enorme gevaarten, vaak tientallen meter lang, dreigen zo een grote afvalberg te creëren als duizenden windmolens aan vervanging toe zijn. 

Nieuwe hars

Siemens Gamesa, een van de grootste producenten van windmolens ter wereld, heeft nu een alternatief ontwikkeld dat sterk genoeg is voor commercieel gebruik op zee. 

De wieken zijn 81 meter lang en maken gebruik van een nieuw soort hars dat de componenten samen houdt. Als de wiek het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kan de nieuwe hars efficiënt gescheiden worden van de andere componenten, die elders opnieuw gebruikt kunnen worden. 

Duizenden wieken

Veel van de windmolens van de eerste generatie, die vanaf de jaren 90 gebouwd zijn, naderen het einde van hun levensduur. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit decennium duizenden turbines per jaar ontmanteld zullen worden. 

“Nu is het moment om de klimaatcrisis aan te pakken, en we moeten dat op een holistische manier doen”, zegt Andreas Nauen, CEO of Siemens Gamesa. “Door circulariteit in windenergie te maximaliseren hebben we een nieuwe mijlpaal bereikt in een economie die de zorg voor het milieu centraal stelt.”

De eerste zes exemplaren zijn al geproduceerd in Denemarken. Ze zijn bestemd voor het Kaskasi-windmolenpark in Duitsland, waar ze vanaf 2022 in gebruik worden genomen. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten