Gratis fittest voor 55-plussers met advies over gezonde leefstijl en bewegen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Leef!

Alle inwoners van de Noord-Brabantse gemeente Deurne (32.500 inwoners) boven 55 jaar krijgen als ze dat willen een gratis fittest. De testen die worden afgenomen zijn: bloeddruk, longvolume, oog- en handcoördinatie, fijne motoriek, uithoudingsvermogen, BMI, knijpkracht, en lenigheid. Direct hierna worden tijdens een presentatie de testresultaten besproken en krijgen de deelnemers advies over een gezonde leefstijl en bewegen. Ook kunnen ze zich opgeven voor het vervolgtraject waarin ze in tien weken kennis maken met laagdrempelige beweegactiviteiten.

Het initiatief van deze gratis fittest voor 55-plussers is afkomstig van Leef! Deze instantie is in 2013 door de gemeente Deurne opgericht samen met diverse lokale organisaties binnen de domeinen onderwijs, zorg, welzijn, wonen, sport en cultuur. Leef! richt zich op het realiseren van voldoende sport- bewegings en cultuuraanbod voor alle Deurnenaren van jong tot oud. Om iedereen in Deurne en haar kerkdorpen te kunnen bereiken, zijn er een aantal sport en cultuurcoaches actief op en rondom de scholen, in de buurten, wijken en bij de verenigingen.

De test was in 2017 een initiatief van bewegingsagoog en consulent seniorensport Anika Kanters met het doel mensen actiever te laten leven. Niet alleen sportief maar ook sociaal en creatief. Volgens de bewegingsagoog is er nog een grote groep ouderen die in een isolement leeft. Met de gratis fitttest hoopt ze deze mensen ook in beweging te krijgen.

De fitheid wordt ingedeeld in kleurcategorieën, waarbij groen heel goed is en rood ver onder het gemiddelde. In het persoonlijk advies dat de deelnemers na afloop van de test krijgen worden mogelijkheden besproken. Iemand kan bijvoorbeeld baat hebben bij een diëtist of fysiotherapeut. De deelnemers krijgen een boekje  met het hele ‘beweegaanbod’ voor 55-plussers in Deurne. Hierin staan alle verenigingen van Deurne en de kerkdorpen die iets met beweging doen.

Uit de fittesten kan een bepaalde groep naar voren komen die eigenlijk te lang niet heeft bewogen. Voor hen is er meteen een programma beschikbaar waarmee ze kunnen starten. Hierin staat gezelligheid en gezondheid voorop. Het is een laagdrempelig traject waarin mensen onder professionele begeleiding in twintig weken aan hun fitheid werken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten